8.5 C
New York
maandag 25 mei 2020

De eikenprocessierups is weer gesignaleerd

De eikenprocessierups is weer gesignaleerd in Zuidplas. Bij de parallelweg zuid bij het tunneltje naar de Eerste Tochtweg zijn de nesten zichtbaar. De gemeente Zuidplas is er van op de hoogte gesteld en had in het gebied meerdere maatregelen genomen.

Zo hing er in een boom met een nest een nestkast voor koolmezen en is er in het gebied en was het onderdeel van een pilot om op biologische manier de rups te bestrijden : “Op drie plaatsen leggen we stroken met het staygreen 2 EPR mengsel aan. Dit is een biodiversiteitsmengsel van grotendeels scherm- en vlinderbloemigen voor het aantrekken van de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. De 18 soorten kruiden in dit mengsel zorgen voor een halfhoge vegetatie rondom eikenbomen ter bevordering van het natuurlijk evenwicht” liet de gemeente eerder weten.

Volgens het kenniscentrum Processierups zijn de rupsen sinds 2 weken vol met brandharen :’De brandharen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken als mensen ermee in contact komen. Maar de meeste overlast wordt in juni verwacht. De rupsen krijgen brandharen als ze in het vierde larvestadium zitten. Elke eikenprocessierups heeft in dit stadium rond de 700.000 brandharen. De hoeveelheid blad aan de eik bepaalt de ontwikkeling van de rups. Vooral op eiken die nu vol in blad staan, zijn veelal rupsen in het vierde larvestadium te vinden‘ aldus het kenniscentrum.

Het advies blijft om de boom te mijden en wie een nest tegenkomt dit te melden bij de gemeente.


Volg het laatste nieuws

2,231FansLike
321VolgersVolg
479VolgersVolg