8.5 C
New York
maandag 8 maart 2021

Bibliotheek Moerkapelle maakt plaats voor scholen door snellere leerlingengroei dan prognose

De openbare bibliotheek in Moerkapelle wordt opgeofferd voor een schoollokaal en gaat als bibliotheek op school verder in de Keijzerschool. Dat is terug te lezen in een informatienota van het college van B&W aan de gemeenteraad.

De leerlingengroei gaat harder dan men verwacht had waardoor er sneller van voorzien ruimtegebrek komt in de nieuwe Brede School. Beiden scholen groeien maar vooral de Keijzerschool maakt een sprong.

Een van de pijlers van die brede school was een bibliotheek om de scholen te binden. Van dit streven blijft weinig over, de openbare bibliotheek gaat weg en keert terug als dbos (‘de bibliotheek op school’). Door gebrek aan leden werd de huur te duur en omdat de reformatorische Rehobothschool een eigen bibliotheek heeft is een dbos niet nodig voor deze school.Volgens de wethouder Jan Verbeek is dit in overleg met Bibliotheek de Groene Venen.

In het gebouw zijn twee wissellokalen opgenomen. Deze zullen zo efficiënt mogelijk worden ingezet op basis van de Huisvestingsverordening en op basis van Op Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO) met de schoolbesturen. Voor het cursusjaar 2021-2022 zal wellicht een tijdelijke oplossing voor één jaar gezocht moeten worden. De Keijzerschool is enorm aan het groeien, meer dan verwacht in eerdere prognoses.

Voor de opgave om permanente lokalen te realiseren (per 1 augustus 2022) wordt op dit moment een projectplan opgesteld. Voor de locatie wordt gedacht aan een verplaatsing van het parkeerterrein naast de school naar het trainingsveld op het naastgelegen sportcomplex. Vervolgens kan er de uitbreiding van de school plaatsvinden op de locatie van het bestaande parkeerterrein. In de afwegingen wordt de bestaande verkeersproblematiek rondom de scholen meegenomen. De gesprekken met de projectleider van Jonge Veenen fase III en de voetbalvereniging hierover lopen al.

Het college van B&W geeft in de informatienota al aan dat de prognoses,waarop eerder het besluit tot inrichting en de bouw van de school zijn gebaseerd, zijn bijgesteld. In 2016 waren de leerlingsprognoses een stuk lager dan die van een paar jaar later. DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) heeft deze prognoses online staan. Aan de hand van de nieuwste cijfers lijkt de groei nog groter dan ooit verwacht. Deze prognoses zijn voor beleidsmakers en gemeenteraad leidend in hun besluiten.

Bron DUO
Bron DUO
Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg