8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Verbetering uitbreidingsplan Tuincentrum van der Spek krijgt nu medewerking van gemeente Zuidplas

Een verbetering van het uitbreidingsplan van Tuincentrum van der Spek aan de Bredeweg in Zevenhuizen, krijgt in principe medewerking van de gemeente Zuidplas. Dat is terug te lezen in een informatienota aan de gemeenteraad.

In 2019 werd een eerste plan door het college afgewezen vanwege strijdigheid met het provinciale en het gemeentelijk beleid, het niet voldoen aan de parkeernota, het ontstaan van een verkeersonveilige situatie en het plan zou niet leiden tot een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Toen liet de gemeente weten dat een aangepast plan wel goedgekeurd zou kunnen worden.

Van der Spek is aan de slag gegaan en heeft het aangepaste plan ingediend met de volgende uitbreidingen en aanpassingen.

  1. Uitbreiding van het tuincentrum (van 968 m2 naar 8.000 m2).
  2. Ondergeschikte niet zelfstandige horeca (1500 m2).
  3. Een ondergeschikte indoorspeeltuin (500 m2).
  4. Het slopen van één van de drie bedrijfswoningen.
  5. De bestaande supermarkt van 440 m2 blijft gehandhaafd.

De ondergeschikte horeca en indoorspeeltuin maken onderdeel uit van het tuincentrum en zijn alleen te gebruiken tijdens de openingstijden van het tuincentrum en hebben geen aparte ingang. Een van de wijzigingen van het plan is het inpassen van de bedrijfswoning naar een andere locatie, een betere verkeersafwikkeling en meer parkeerplaatsen comform de eisen.

De wens voor een nieuwe vers supermarkt heeft men uit het plan gelaten omdat nieuwbouw wordt gezien als nieuwe detailhandel en dat is in strijd met de omgevingsverordening Ruimte van de Provincie Zuid Holland. Door ook het plangebied kleiner te maken en twee percelen met bedrijfswoningen uit het plan te halen is het plan nu beter.

Het zal nog wel even duren voordat de eerste paal de grond in kan. Het plan moet nog naar de Adviescommissie Detailhandel Zuid – Holland. Een van de voorwaarden is dat het plan dan ook regionaal in Midden Holland is afgestemd. Tijdens deze afstemming had Waddinxveen vragen en blijft kritisch. Volgens de buurgemeente heeft het plan effecten op winkels en kan het leiden tot leegstand in Waddinxveen. Zuidplas is het hier niet mee eens. Volgens een rapport van de provincie Zuid Holland voorziet onderzoeksbureau Stec dat er voldoende marktruimte is voor deze uitbreiding van het tuincentrum. Volgens Zuidplas is daarmee geen sprake van duurzame ontwrichting van het voorzieningenniveau in Waddinxveen.

Een ander punt van kritiek van de gemeente Waddinxveen is de dat er door de toename van het aantal verkeersbewegingen overbelasting komt van hun wegen. Er is een verkeersrapport opgesteld. Dit rapport is beoordeeld door de vakgroep verkeer van de gemeente Zuidplas en deze beoordeling luidt: “Het rapport maakt inzichtelijk dat de capaciteit van de huidige infrastructuur op de, voor het tuincentrum maatgevende zaterdagmiddag, reeds tegen de grenzen aan loopt en dat op momenten de verkeersafwikkeling op de rotonde in het gedrang kan komen. Gesteld wordt dat de relatieve toename ten gevolge van de uitbreiding van het tuincentrum echter beperkt is“. Verder zijn er nog aandachtspunten op het gebied van verkeer die opgepakt moeten worden bij de uitwerking van de plannen.

Indien de Adviescommissie Detailhandel Zuid-Holland van de provincie een positief advies heeft uitgebracht en van der Spek een anterieure overeenkomst met de gemeente Zuidplas heeft gesloten zal het bestemmingsplan worden aangepast. Deze komt dan voor inspraak voor inwoners, bedrijven, overheden en organisaties open te staan en hierover moet dan door de gemeenteraad van Zuidplas worden een besluit worden genomen, ook over in welke mate de bezwaren worden meegenomen in het plan.

Advertentie