8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Gemeenteraad Zuidplas praat over zwarte piet, Stichting Evenement weet van niets

De gemeenteraad van Zuidplas vergadert op 30 september over de intocht van Sinterklaas en de uitvoering van het Pietenkorps. Aanleiding zijn ingezonden brieven aan de gemeenteraad. Het gaat om meerdere brieven van een lokaal persoon en een organisatie uit Voorschoten. De één is tegenstander van de traditionele zwarte piet en de andere juist een pleitbezorger.

Stichting Evenement, organisator van de intocht in Nieuwerkerk aan den IJssel, is echter niet op de hoogte gebracht dat het onderwerp over een week op de agenda staat. Echt verbaasd is men hier niet over. De communicatie vanuit de gemeente laat wel vaker te wensen over stelt een van de bestuursleden.

De Stichting wordt door één van de briefschrijvers wel meerdere keren genoemd. Volgens de briefschrijver zou Stichting Evenement alleen maar openstaan voor een traditionele zwarte piet met oorbellen, rode lippen en kroeshaar. In de praktijk blijkt dit echter niet waar. Een aantal jaar komt er bijvoorbeeld een Elvis en een Discopiet mee met de boot van Sinterklaas. Wel is het zo dat de Roetveegpiet nog geen intrede heeft gedaan. De overdreven oorbellen zijn echter al langere tijd niet meer standaard onderdeel van de outfit.

De volledige brieven, ontdaan van NAW gegevens, staan in het raadsinformatiesysteem. Overigens is de kans nihil dat de intocht in zijn gewoonlijke vorm kan doorgaan. Dit heeft te maken met de problemen rond het Coronavirus. Er is wel contact met Sinterklaas over een alternatief voor de drukbezochte aankomst.

Advertentie