8.5 C
New York
zondag 19 mei 2024

“Ieder kind moet mee kunnen doen aan sport en cultuur ”

Als gevolg van de coronacrisis raken steeds meer gezinnen in de financiële problemen waardoor ouders de sportclubs en cultuurlessen van hun kinderen niet meer kunnen betalen.

Sport en cultuur zijn belangrijk voor de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen.
“Dat mag niet wegvallen”, vindt Stefan Hagebeek van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Het
fonds betaalt de contributie of het lesgeld zodat kinderen ook nu mee kunnen blijven doen. Het
fonds roept gezinnen op om een aanvraag in te dienen.

Niet altijd vanzelfsprekend

In deze onzekere Corona tijden is het belang van samen sporten op de vereniging en meedoen aan culturele activiteiten voor kinderen extra duidelijk geworden. Maar ook nu bij de start van het nieuwe seizoen, is sport en cultuur niet voor ieder kind een gegeven. In Nederland groeien ruim 272.000 kinderen op in armoede (bron: SCP). Dat zijn twee kinderen in iedere schoolklas. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur vreest dat het aantal arme gezinnen door de coronacrisis alleen maar verder zal toenemen.

Extra aandacht

Jaarlijks maken meer dan 80.000 kinderen gebruik van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Het fonds kan nog veel meer kinderen helpen. ,,We helpen nu al veel kinderen maar door corona verliezen veel mensen hun baan en hebben meer gezinnen onze hulp nodig. Deze ouders kennen ons nog niet en daarom zijn we nu een campagne gestart om het Jeugdfonds onder de aandacht te brengen’’, zegt Stefan Hagebeek van het fonds. Hij vervolgt: “Soms schamen ouders zich voor de situatie en durven ze niet om hulp te vragen. En dat is zonde, want financiële problemen kan iedereen overkomen. Door om hulp te vragen zet je de eerste stap in de goede richting en kunnen we ervoor zorgen dat de kinderen gewoon mee kunnen blijven doen.”

Ook meedoen?

Gezinnen die tijdelijk of langdurig weinig inkomen hebben, roept het Jeugdfonds Sport & Cultuur op om te vragen om hulp. Het fonds betaalt dan de contributie of het lesgeld voor de kinderen en jongeren. Gezinnen kunnen via een intermediair (tussenpersoon) zoals een leerkracht, buurtsportcoach of schuldhulpverlener een aanvrraag doen. Kijk voor de mogelijkheden op www.jeugdfondssportencultuur.nl/zuid-holland

Advertentie