8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Mantelzorg special deel 3 : Dementie en project SaaM

Zo lang lief en leed blijven delen, dat is wat veel mensen als droom van het leven zien. Maar wat als een van de partners aan Dementie gaat lijden? Hoe lang kan je nog voor hem of haar blijven zorgen en hoe kan je af en toe even ontladen.

Bij het steunpunt Mantelzorg van Welzijn Zuidplas is een op de zes mantelzorgers die voor iemand met dementie zorgt, bekend. Dat mag voor het steunpunt wel meer worden en roept dan ook op om zo snel mogelijk na de diagnose contact op te nemen.

Hetty de Bie van het steunpunt legt uit dat men graag de mensen na diagnose snel leert kennen om hen te leren wat dementie. Maar ook andere mensen kunnen meehelpen waardoor de mantelzorger als de persoon met beginnende dementie kan blijven meedoen aan het normale leven. Volgens haar is er geen grote vraagverlegenheid bij mantelzorgers om hulp te vragen bij anderen. In het interview onderaan dit artikel gaat ze hier dieper op in.

Ik ken geen werknemer in Nederland die zoveel uren werkt

Hetty de Bie over Mantelzorgers met een partner met dementie

Gemeente Zuidplas en Welzijn Zuidplas hebben in het Project SaaM (Steun aan Mantelzorgers) mogelijkheid om, zonder indicatie, lichte vorm van zorg te verlenen aan de zorgontvanger voor 4 uur per week. Hiermee kan de mantelzorger even ontlast worden van zijn of haar taken en even iets ‘anders’ doen. Bij het steunpunt mantelzorgers kan men hierover meer vertellen.

Meer informatie over mantelzorg en ondersteuning kunt u op deze website van Welzijn Zuidplas vinden

Advertentie