8.5 C
New York
donderdag 30 juni 2022

Raadsleden Meppelink en Ambachtsheer schouwen mee bij bushalte

De gemeenteraadsleden Pien Meppelink (CDA) en Dagmar Ambachtsheer (ChristenUnie/SGP) hebben hebben meegekeken bij een schouw van een bushalte door het Platform Gehandicapten & Chronische Zieken en het Regionaal Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (ROCOV).

De raadsleden gingen mee op uitnodiging na een brief van het Platform over een informatienota. Begin september sprak Gouwe IJssel Nieuws al met voorzitter Danny Rombouts hierover “Er zijn al reeds aangepaste haltes, er zijn er die optimaal zijn, sommigen worden nu onderzocht of ze nog moeten en van een aantal is besloten dat deze niet toegankelijk worden gemaakt” legde voorzitter Danny Rombouts toen uit aan Gouwe IJssel Nieuws. 

Zuidplas wil een inclusieve gemeente zijn, waarin iedereen mee kan doen. De stap om bushaltes toegankelijker te maken voor inwoners met een beperking is er natuurlijk een in de goede richting. Echter, net als bij veel onderwerpen is het belangrijk om naar het geheel te kijken. Een bushalte kan aan alle gestelde normen van het CROW voldoen, als de omliggende openbare ruimte niet ook toegankelijk is, dan bestaat er een kans dat nog steeds niet iedereen die dat zou willen, gebruik kan maken van de bushalte” aldus CDA-er Meppelink.

ROCOV heeft ook verbazing over de inrichting van een aantal bushaltes waarbij deze organisatie van mening is dat er soms rare besluiten zijn genomen. Zo zijn er bij het treinstation begeleidende lijnen voor visueel beperkte mensen maar stopt ergens halverwege.

Voor de raadsleden was het leerzaam om op straat te zien waar mensen met een beperking tegen aanlopen en tijdens de schouw werden ze aangesproken door een vrouw in een rolstoel die de volksvertegenwoordigers uitleg gaf waarom zij niet met het openbaar vervoer kan reizen. : “PGCZ en Rocov hebben Dagmar en mij laten zien hoe de opgave om bushaltes toegankelijk te maken benaderd zou moeten worden. Niet alleen focussen op de paar vierkantemeters halte, maar vanuit vogelperspectief het geheel bekijken. En natuurlijk in samenspraak met de inwoners om wie het gaat!

Het was voor de raadsleden een leerzame middag legt Pien uit :”Dagmar en ik hebben ons echt wel verdiept in dit dossier, maar pas op het moment dat je daadwerkelijk de haltes gaat bezoeken en je je voorstelt hoe het zou zijn met een rolstoel, scootmobiel of visuele beperking, realiseer je je dat het om veel meer gaat dan alleen maar normen en tekeningetjes. Bij PGCZ komen veel meldingen en wensen binnen van inwoners, dit platform omarmen en met hen de toegankelijkheid van Zuidplas bespreken én de daadwerkelijke locaties bekijken is de volgende stap. Individualisme en mobiliteit vormen de basis van een inclusieve samenleving!”

De dochter (10 jaar) van Dagmar Ambachtsheer was ook mee op pad en was achteraf nog flink onder de indruk. “Dagen later had ze het er nog over. Hoe simpele dingen, zoals met de trein reizen, niet voor iedereen mogelijk is. Dat geeft ook weer hoe belangrijk het is om op scholen hier ook over te praten. Door het schoolsysteem in Nederland groeien kinderen met en zonder beperking grotendeels gescheiden van elkaar op. Dat bevordert inclusie niet”  aldus Ambachtsheer.

Eerder sprak Gouwe IJssel Nieuws al met Danny Rombouts van het platform.

Advertentie