8.5 C
New York
zaterdag 25 mei 2024

Drie kandidaten uit Zuidplas voor verkiezing Tweede Kamer

Op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezing van 22 november staan drie kandidaten uit Zuidplas. Het zijn twee vrouwen uit Moordrecht en een man uit Zevenhuizen. Dat is minder dan in 2021, toen er nog vijf kandidaten uit deze gemeente deelnamen.

Maryam Soltani (JA21)

Net als bij de verkiezing in 2021 staat Maryam Soltani uit Moordrecht op de lijst van JA21. De vorige keer stond ze op plek 10. Nu is ze op de vijftiende plek terug te vinden. Maryam is longfunctielaborante in het Sint Franciscus Gasthuis. 

Pien Meppelink (CDA)

Gemeenteraadslid Pien Meppelink staat ook weer op de landelijke lijst van het CDA. Ze is door haar partij op plek 45 neer gezet. In haar persoonlijke campagne profileert zij zich door het op te nemen voor de 125cc motor. Ze wil dat een autorijbewijs voldoende is om zo’n lichtere motor te besturen. De eerste stap daarin is gelukt. Het is opgenomen in het verkiezingsprogramma. Daarop zijn wel kritische geluiden gekomen, omdat het effect op de verkeersveiligheid niet duidelijk is. Hoewel ze toegeeft dat er nog wel enige restricties moeten zijn bij haar plan, vindt Meppelink dat de overheid minder betuttelend moet zijn. “We moeten juist meer vertrouwen tonen in onze inwoners door alternatieven te bieden”. 

Folkert Thiadens (PVV)

Ook Folker Thiadens stond in 2021 al op de kieslijst voor de Tweede Kamer. Hij is inwoner van Zevenhuizen en is, net als de vorige keer, één van de lijstduwers voor de PVV op plek 41. In het dagelijks leven is hij directeur ‘personeel en financiën’ bij de PVV.

Kleine kans

Met de huidige peilingen lijken de drie kandidaten uit Zuidplas geen verkiesbare plek te hebben. De PVV staat in de peilingen rond de 17 zetels. Dat is meer dan het CDA (5)  en JA21 (3). Natuurlijk kunnen de peilingen nog wijzigen en is het ook mogelijk om met voorkeursstemmen gekozen te worden. Dan moeten de kandidaten meer stemmen halen dan een kwart van de kiesdeler. De kiesdeler is het aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door 150. In 2021 was de kiesdeler 69.486 stemmen. Om direct in de Tweede Kamer te komen, zijn dus rond de 17.000 stemmen nodig. Uitgaande van de uitslag in 2021, zijn daar dan ook veel stemmen buiten Zuidplas voor nodig. In Zuidplas scoorde Soltani, met 34 stemmen, toen het best van de drie. Meppelink en Thadiens volgden met 14 en 12 stemmen. Oud-wethouder en oud-kamerlid Tamara van Ark haalde destijds 876 stemmen voor de VVD.

Advertentie