8.5 C
New York
donderdag 19 mei 2022

Corona besmettingen boven 1.000 – 2 inwoners Zuidplas afgelopen week overleden

Met de cijfers van de rapportage week van het RIVM is het aantal in Zuidplas gestegen met 186 inwoners die een positief zijn getest tot een totaal van 1.026 sinds de uitbraak van het corona virus. Twee inwoners van Zuidplas zijn opgenomen in het ziekenhuis en twee patiënten zijn overleden als gevolg van COVID-19.

Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners van Zuidplas was afgelopen week 424. Een absoluut record. In Waddinxveen is het aantal besmettingen opgelopen tot 508 per 100.000 inwoners. Hier werden 149 inwoners positief getest, één inwoner van Waddinxveen werd opgenomen in het ziekenhuis. In het Gouwedorp is er een nieuwe uitbraak want de week ervoor was het aantal besmettingen fors lager.

Ook de analyse van het rioolwater in de gemeente Zuidplas geeft geen enkel teken van positief nieuws. In Zuidplas zijn de afgelopen week 2345 deeltjes aangetroffen. Ongeveer evenveel als vorige week. Dit is ver boven het landelijke gemiddelde van 1830. De analyse van het rioolwater geeft aan hoe het staat met de verspreiding van het virus in een bepaald gebied. In Zuidplas wordt het gemeten bij de afvalwaterzuivering Kortenoord in Nieuwerkerk.

In Gouda kwamen er 360 nieuwe besmettingen bij en maar liefst 9 nieuwe patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis. Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda heeft een corona intensive care geopend om de benodigde capaciteit te vergroten. Het ziekenhuis heeft ook een speciale corona verpleegafdeling ingericht. Beiden afdelingen zijn afgesloten van de andere afdelingen. Twee inwoners uit Gouda overleden afgelopen week.

In Capelle aan den IJssel waren er 307 inwoners afgelopen week besmet geraakt met corona, 2 inwoners overleden en vijf patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis. Het IJsselland ziekenhuis heeft een tijdelijke landelijke landingsplaats voor helicopters ingericht. Hiermee kunnen patiënten, als de toename van de COVID zorg toeneemt, makkelijker overgeplaatst worden naar ziekenhuizen buiten de regio.

Een corona patiënt wordt per helikopter overgebracht van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda naar het UMCG Groningen

In de week van 19 oktober zijn 15.407 personen getest in de corona teststraten in de regio Hollands Midden. Hiervan bleek 20% positief, opnieuw een flinke stijging in vergelijking met vorige week. In vrijwel alle leeftijdsgroepen is het percentage besmettingen gestegen. “Het is belangrijk je aan de maatregelen te houden en het aantal ontmoetingen te beperken. Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle” laat de GGD Hollands Midden weten.

Op maandag 26 oktober is de nieuwe teststraat aan de Hanzeweg 11 in Gouda geopend. De testkamers bevinden zich in een speciaal voor de GGD geplaatst noodgebouw. De eerste dagen zijn er twee testkamers in gebruik. Er kunnen dan 40 personen in een uur en daarmee 400 personen op een dag getest. De komende dagen en weken wordt de testcapaciteit in Gouda verder uitgebreid naar de maximale capaciteit van 2400 testen per dag.

Advertentie