8.5 C
New York
vrijdag 5 maart 2021

VVD wil ingezetenenbelasting met minder lasten voor eigenaren en meer voor huurders

De fractie van de VVD in Zuidplas pleit voor ingezetenenbelasting in plaats van de huidige manier van lokale belastingen. Hierover hield de partij tijdens de behandeling van de najaarsnota een betoog in de gemeenteraad van Zuidplas.

Raadslid Karreman is van mening dat de lasten nu niet eerlijk verdeeld zijn omdat eigenaren van een koopwoning veel meer lokale lasten betalen dan huurders. “Als er slechtere tijden komen en de OZB wordt verhoogd, zijn woningeigenaren de klos” stelt Karreman. Volgens hem komt dat omdat de OZB de belangrijkste inkomstenbron is voor de gemeente.

Hij had eerder al vragen gesteld over rioolheffing waar in Zuidplas een vlakke belasting wordt geheven voor woningeigenaren en bedrijven ongeacht verbruik. In een aantal gemeenten betalen bedrijven die veel water gebruiken zoals bijvoorbeeld in de vleesindustrie, veel meer rioolheffing. Karreman gaf de volgende reactie “Als je echt de vervuiler wilt belasten moet het via het waterverbruik. De vraag is wat voor effect dit heeft op de uitvoeringskosten. Nu wordt de rioolheffing gelijkmatig verdeeld over eigenaren, dat kan ook naar gebruiker zonder extra uitvoeringskosten“.

Met zijn pleidooi voor de ingezetenenbelasting kreeg Karreman geen bijval van andere partijen in de gemeenteraad. “Heeft u een initiatiefvoorstel ingediend of is het maar een ballon?” vroeg Johan Helmer van de PvdA/Groenlinks. Jan Baas van de SP vond het idee ook niks : “Denkt u nu echt dat woningcorporaties dat niet doorberekenen in de huur?.

Karreman had niet het idee dat dit gebeurd en als het wel zo is, kan volgens hem met dit idee de huur omlaag. Hierop kwam er gelach van de oppositiepartijen, die hem hierin niet geloven. De ChristenUnie/SGP laat via Ard Bakker weten dat deze discussie niet thuis hoort in de gemeenteraad maar juist in de Tweede Kamer. “ChristenUnie/SGP zorgt voor concrete verlaging afvalstoffenheffing om niet alleen woningeigenaren maar ook huurders beperkte stijging te bezorgen“.

Die Tweede Kamer is nog een stap te ver op dit moment maar Karreman kreeg voor een voorstel bij de regionale behandeling van het VVD verkiezingsprogramma wel voldoende steun voor zijn idee. Hiermee wordt zijn plan meegenomen naar de behandeling van het landelijk verkiezingsprogramma.

Buiten de traditionele links-rechts discussie over de gemeentelijke belasting daagde Frans Klovert (D66) Karreman uit over de verhoging van de OZB aankomend jaar. Hierop greep burgemeester Weber in en maanden de heren dat dit onderwerp vooral thuis hoorde bij de begroting.

Discussie in de gemeenteraad op 10 november 2020
Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg