8.5 C
New York
donderdag 13 mei 2021

Voorbereidingen voor verkiezingen Zuidplas in volle gang

De gemeente Zuidplas heeft voldoende vrijwilligers bereidt gevonden om alle stembureaus te bemensen. Om de verkiezingen Corona-proof te organiseren had de gemeente meer vrijwilligers nodig in vergelijking tot eerdere verkiezingen.

Naast de grotere inzet van vrijwilligers zijn er door Corona-maatregelen meer veranderingen. Zo kunnen inwoners in enkele stembureaus al op 15 en 16 maart vervroegd hun stem uitbrengen.

Op sommige locaties zoals bij verzorgingstehuizen is het dit keer niet mogelijk om te stemmen. Een mobiel stemteam gaat wel op maandag 15 maart langs bij twee verzorgingstehuizen zodat bewoners en personeel hun stem kunnen uitbrengen.

Op 17 maart zijn er dit keer vier drive-in stembureaus waar gestemd kan worden. Zuidplas was in 2014 één van de eerste gemeenten met een drive-in stembureau in Zevenhuizen. Mede door Corona wordt dit idee nu in veel meer gemeenten in het land uitgevoerd.

In de stembureaus van Zuidplas neemt de gemeente verschillende maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Zo zijn er kuchschermen voor de stembureauleden, dragen stembureauleden en stemmers mond-neusmaskers, zijn er desinfectiezuilen én krijgt iedere stemmer een eigen potlood. Daarnaast ziet een extra stembureaulid toe op de drukte in het stembureau. Ook worden de stembureaus veel vaker dan normaal schoongemaakt.

Voor de extra maatregelen heeft het rijk extra geld beschikbaar gesteld. Veel van de aanvullende maatregelen passen op dit moment nog binnen de door het rijk beschikbaar gestelde financiën. Omdat de maatregelen continu worden afgestemd op de actuele situatie kunnen er tot het laatst nog veranderingen plaatsvinden in de stemlokalen. De gemeente kan hierdoor nog niet bepalen of de rijksbijdrage voldoende zal zijn.

De lijst met stembureaus in Zuidplas moet nog worden vastgesteld in het College van B&W. Ook kan de lijst met stembureaus afhankelijk van de Corona-situatie nog wijzigen. Volgens de huidige stand van zaken is het in Zuidplas op 15 en 16 maart tussen 07:30u en 21:00u mogelijk om vervroegd te stemmen op onderstaande locaties:

  • Gemeentehuis (Nieuwerkerk)
  • Parkeerterrein Winkelcentrum Dorrestein in een tent (Nieuwerkerk)
  • Dorpshuis Swanla, Catgeszaal (Zevenhuizen)
  • Dorpshuis Op Moer (Moerkapelle)
  • Moordrechtse ijsvereniging (Moordrecht)

De stemmen die eerder worden uitgebracht worden pas op 17 maart na 21:00 uur geteld met de reguliere stemmen.
Op onderstaande kaart zijn alle stembureaus te zien waar op 17 maart een stem uitgebracht kan worden. Ook de stembureaus op deze kaart kunnen nog wijzigen afhankelijk van de Corona-situatie. Alle stembureaus zijn geopend tussen 07:30u en 21:00 uur. Stembureaus met de kleur rood kennen andere openingstijden. Stemlocaties met een sterretje betreft het mobiele stembureau. Locaties met een P zijn de drive-in stembureaus.

Ondanks dat de gemeente op dit moment genoeg vrijwilligers heeft voor de stembureaus is de gemeente is nog wel op zoek naar vrijwillige reserveleden. Door het forse aantal vrijwilligers is er een mogelijkheid dat vrijwilligers op het laatste moment niet inzetbaar zijn door bijvoorbeeld Corona. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via verkiezingen@zuidplas.nl.

Foto: Archieffoto mobiel stembureau bij treinstation Nieuwerkerk. Tijdens de aankomende verkiezingen kan hier niet gestemd worden.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg