8.5 C
New York
donderdag 18 april 2024

5 Zuidplas kandidaten en 30 partijen bij komende Tweede Kamer verkiezingen

Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen van 15-16 en 17 maart aanstaande doen er in de kieskring Leiden, waar Zuidplas, Gouda en Waddinxveen onder vallen, 30 partijen mee.

In totaal mogen de inwoners kiezen uit één van de 1.063 kandidaten van deze dertig partijen of kan men een blanco stem uitbrengen door geen enkele van de 1.063 rood te kleuren. Een blanco stem telt mee in het opkomstpercentage, maar heeft geen invloed op de uitslag. Wie meer dan 1 vakje aankruist maakt zijn stembiljet ongeldig.

De kiesraad heeft vastgesteld dat een zevental partijen niet in de kieskring Leiden mogen meedoen. 6 partijen hadden te weinig ondersteuningsverklaringen (TROTS Op Nederland, Partij van de Eenheid, Vrij en Sociaal Nederland, De Groenen, Wij zijn Nederland en De Feestpartij) en de partij voor de Republiek heeft niks ingeleverd voor de kieskring Leiden.

In totaal zijn er vijf kandidaten uit Zuidplas terug te vinden op de lijsten. De meest bekende hiervan is de Nieuwerkerkse Tamara van Ark op een tweede plek op de VVD lijst. Ze is nu minister voor Medische Zorg en Sport in het kabinet Rutte. Hiervoor was ze staatsecretaris en kamerlid. Voordat Tamara naar Den Haag ging was ze wethouder in Nieuwerkerk aan den IJssel en Zuidplas.

Gemeenteraadslid Pien Meppelink van het CDA staat op plek 77 en maakt er geen geheim van dat ze vooral Wopke Hoekstra, de lijsttrekker wil steunen. Ze roept dan ook op om haar in Zuidplas te houden en op Wopke te stemmen. Ze heeft daarom naast de gewone CDA poster ook deze onderstaande poster op de borden opgehangen

Op plek 44 van de PVV vinden we Folkert Thiadens uit Zevenhuizen. Folkert was eerder commissielid in de provincie Utrecht en werkt op het partijkantoor van de PVV als Directeur Bedrijfsvoering. ICT ondernemer Senso Rieskin uit Nieuwerkerk aan den IJssel staat op een tiende plek voor de partij Modern Nederland, een neutrale partij met een revolutionair systeem maar zonder standpunten.

Voor JA21, de partij van Joost Eerdmans en Annebel Nanninga, vinden we op een 10e plek Maryam Soltani die naast het werk als Longfunctielaborante bij Sint Fransiscus Gasthuis ook politieke aspiraties heeft.

De gemeente Zuidplas is bezig met de voorbereidingen van de verkiezingen die coronaproof moeten zijn. Lees in eerder artikel wat er allemaal aan voorbereidingen zijn en waar de stembureau’s zijn te vinden. Hieronder staan alle partijen waarop u uw keuze kunt maken:

    Lijst - partij
     1. VVD   
     2. PVV (Partij voor de Vrijheid)   
     3. CDA   
     4. D66   
     5. GROENLINKS   
     6. SP (Socialistische Partij)   
     7. Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)   
     8. ChristenUnie   
     9. Partij voor de Dieren   
     10. 50PLUS   
     11. Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)   
     12. DENK   
     13. Forum voor Democratie   
     14. BIJ1   
     15. JA21   
     16. CODE ORANJE   
     17. Volt   
     18. NIDA   
     19. Piratenpartij   
     20. LP (Libertaire Partij)   
     21. JONG   
     22. Splinter   
     23. BBB (BoerBurgerBeweging)  
     24. NLBeter   
     25. Lijst Henk Krol   
     26. OPRECHT   
     27. JEZUS LEEFT   
     29. U-Buntu Connected Front  
     30. blanco lijst met als eerste kandidaat   Zeven, A.J.L.B.  
     35. Modern Nederland    

Advertentie