8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Dag 3 van de verkiezingen: Stemmen, tellen en briefstemmen verwerken

Op dag 3 van de Tweede Kamerverkiezingen in Zuidplas zijn er meer stembureaus open dan de voorgaande dagen. Dit jaar zijn er vier drive-in stembureaus die verdeeld zijn over de dorpen.

Afbeelding
Drive-in stembureau in Zevenhuizen (Foto : Jolanda Bakker)

Bij het gemeentehuis stond een aardige rij rond 9 uur en bij de Drive-in op de parkeerplaats bij het Polderbad was de wachtrij gemiddeld drie auto’s. Indien er meer inzittenden waren in één voertuig moesten deze uitstappen en wandelend de tent in om los te stemmen. Ook bij andere stembureaus werden rijen gemeld zoals op de kopfoto in Moerkapelle. In Moordrecht bij het ijsclubgebouw is de wachttijd 45 minuten. Op https://zuidplas.verkiezinginbeeld.nl/ kan men per stembureau zien hoe druk het is.

Kan een afbeelding zijn van een of meer mensen, staande mensen en buitenshuis
File bij ijsclubgebouw Moordrecht (Foto: Cor Laurier)

De opkomst lag na dinsdagavond in Zuidplas op 14,8 terwijl landelijk dat op de 12% lag. Hierbij zijn de briefstemmers nog niet verwerkte. Maandag en dinsdag waren gereserveerd voor mensen met een zwakkere gezondheid maar ook gezonde mensen mochten stemmen. Om 10:00 uur lag het opkomstpercentage op 22,3%.

Tellen van stemmen en poststemmen

In de Parkzoomhal stonden lange tafels en hier waren tientallen mensen druk bezig met het tellen van de stembiljetten die maandag en dinsdag waren ingeleverd op de stembureaus die al open waren. Het tellen gaat systematisch waarbij er zo min mogelijk gelopen wordt. Eerst worden de blanco en de ongeldige er uitgehaald en verdeeld over oneven en even lijstnummers. Hierna wordt het verder uitgesplitst per lijst en daarna per kandidaat. Alles gaat onder het vierogen principe en onder toezicht van de voorzitter.

Aan de andere kant van de zaal werden de briefstemmen verwerkt. De enveloppen werden geopend en de stempluspas er uitgehaald, de envelop met het stembiljet werd weer verzegeld. Hiermee kon het stemgeheim bewaard blijven en werden de dichtgeplakte enveloppen weer in een stembus gegooid voor latere telling.

Doventolk op gemeentehuis in Nieuwerkerk

In het gemeentehuis is een doventolk aanwezig, zie de onderstaande video.

Advertentie