8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Rottemerentocht gaat niet door ondanks mogelijk ijs op Rotte (+video)

De schaatstocht op de Rotte, de zogenaamde Rottemerentocht gaat in 2021 niet door. Dat heeft de Zevenhuizensche IJsvereniging bekend gemaakt. Hiervoor zijn twee redenen, het evenement krijgt van de gemeente Zuidplas geen vergunning en de IJsclub kan niet voldoen aan de eisen die de KNSB stelt.

Weerman Leen de Koning voorspelde eerder vandaag dat eind deze week misschien wel ijs kan liggen op de Rotte. Voorzitter Marina Veerman slikt even bij het bericht maar weet dat er sowieso geen Rottemerentocht kan komen. Tegen Gouwe IJssel Nieuws vertelde ze in een interview dat er overleg is geweest met de gemeente maar de burgemeester en de veiligheidsregio Hollands Midden geven geen vergunning af in deze coronatijd voor een dergelijk groot evenement.

“In 2014 hadden we 20.000 mensen hier op het ijs van de Rotte staan!” legt Veerman uit maar ze wijst er gelijk op dat een vergunning alleen niet had gewerkt “We hebben uitvoerig overleg gehad met de IJsclub Bleiswijk en de schaatsbond KNSB en we moeten zorg dragen dat de locatie wordt afgesloten. Dat is bij de Rotte met deze oppervlakte niet mogelijk en daarmee kunnen wij niet aan deze eis voldoen” aldus Veerman.

Dat is ook de reden waarom de landijsbaan in de Hennipgaarde niet gebruikt kan worden omdat dit ook open terrein is. “We moeten een toezichthouder leveren die we niet hebben als IJsclub. Daarom helaas en met spijt in het hart moeten we alles dit jaar voorbij laten gaan”. Veerman klampt haar hoop op een coronavrije tocht volgend jaar op een bericht op Linkedin waarbij marathonschaatsers aangeven dat een koude winter vaak nog een jaar erna terugkomt.

Bij de Rotte worden borden geplaatst dat er geen toezicht is. Veerman wijst dat er soms in de Rotte gevaarlijke plekken kunnen zijn door de waterinlaat van het Hoogheemraadschap. Vooral als ijs bubbeltjes heeft kan het zijn dat het polderwater een stuk van de onderkant heeft afgeschaafd.

Advertentie