8.5 C
New York
maandag 6 december 2021

Politieke wrevel over buurtonderzoek PvdA/GroenLinks Noordelijke Dwarsweg

Raadslid Martin Damen (PvdA/GroenLinks) gaat een buurtonderzoek doen rond de Noordelijke Dwarsweg in Zevenhuizen. Het raadslid wil weten hoe de bewoners aan en rond deze weg denken over het uitstellen van deze werkzaamheden. Andere politieke partijen verbazen zich over dit onderzoek.

In november 2018 heeft de gemeenteraad, overigens met tegenstemmen van de PvdA/GroenLinks, via een motie besloten om een aantal zaken te gaan veranderen aan de Noordelijke Dwarsweg. In februari 2019 kwam wethouder Schuurman met een informatienota met een aantal verbeterpunten maar later volgde uitstel van de aanpak.

1) Rode fietssuggestiestroken aanbrengen op de Noordelijke Dwarsweg tussen de Burgemeester Klinkhamerweg en de Leliestraat;
2) Bromfietsers van het fietspad afhalen (tussen Knibbelweg en Leliestraat) en gebruik laten maken van de rijbaan conform landelijke richtlijnen;
3) Fietsoversteek (ter hoogte van Leliestraat) optimaliseren door onder andere aanbrengen juiste bebording, markering en het laag houden van de begroeiing in de plantvakken;
4) Rode uitstraling van het in de voorrang zijnde vrij liggende fietspad ook doorzetten bij de zijwegen Knibbelweg en Anjerlaan;
5) Snelheid remmende maatregelen aanbrengen tussen de komgrens en de Leliestraat;

In een brief aan de bewoners legt Damen, zelf ook woonachtig op de Noordelijke Dwarsweg, uit: “Ondanks toezeggingen vanuit het College om wat te doen aan de onveilige situaties lijkt het erop dat de uitvoering op de “lange baan”is geschoven. In het afgelopen jaar zijn er meerdere fracties in de gemeenteraad geweest die hierover vragen hebben gesteld. Mijn fractie heeft dit eind vorig jaar gedaan. Maar heeft niet tot een vervolg geleid. Wij vinden het onverantwoord dat er niet op korte termijn maatregelen komen die de Noordelijke Dwarsweg veiliger maakt. Vooral voor fietsende kinderen is dit deel van de Noordelijke Dwarsweg gevaarlijk. Ook wordt er veel te hard gereden door automobilisten, iets wat steeds ontkend wordt vanuit de gemeente“.

De gemeente antwoordde Damen eerder dat 2020 is gebruikt voor participatie met de bewoners over hoe de weg het beste er uit kan zien. Damen stelt in zijn brief dat de gemeente de hoge snelheid ontkent. In de beantwoording van de vragen stelt de gemeente dat dit uit metingen komt: “Uit de gegevens van de laatste drie maanden blijkt dat de zogenaamde V85 snelheid, dit is de snelheid die door 85% van de gebruikers niet wordt overschreden, uitkomt rond de daar geldende maximumsnelheid van 60km/h“.

Het raadslid geeft in zijn brief aan dat hij bewoners voor zijn actie nodig heeft: “Ik ben van plan om de verkeerssituatie te agenderen in de gemeenteraad. Om een betere kans op succes te hebben is steun van de bewoners die in de nabijheid noodzakelijk. Daarom mijn verzoek om aan mij kenbaar te maken of u het eens met mij bent dat de er zo snel als mogelijk maatregelen worden getroffen. Dit kan naar mijn e-mailadres: m.damen@zuidplas.nl”.

Een gemeenteraadslid kan het presidium (die over de agenda en orde van de gemeenteraad gaat) vragen om antwoorden op schriftelijke vragen te agenderen voor de gemeenteraad. Dit gebeurde afgelopen vergadering met vragen over de uitbreiding van tuincentrum van der Spek door Damen en over Arriva door de SP raadslid Rodenburg.

Wrevel bij andere partijen

Andere partijen in de gemeenteraad verbazen zich over het onderzoek. Vooral eerst tegenstemmen en vervolgens met de standpunten van deze partijen er vandoor gaan, terwijl de gemeente er mee bezig is, wordt door diverse raadsleden niet op prijs gesteld.

Ferry van Wijnen (VVD) is enigszins verbaasd over het het onderzoek van PvdA/GroenLinks. “We weten dat de wethouder toegezegd heeft om medio maart 2021 met een informatienota naar de gemeenteraad te komen. Toch stelde de heer Damen schriftelijke vragen in december. Ik heb dat niet sjiek genoemd en nu hij op deze manier verder gaat, ondanks de antwoorden op de vragen, kan ik dat niet anders dan roeptoeterij

Serena Rodenburg (SP) blijft iets meer op de vlakte en benoemd dat het goed om te zien dat er ontwikkeling is in de mening van PvdA/GroenLinks

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
710VolgersVolg