8.5 C
New York
zondag 18 april 2021

Weghalen stalen verkiezingsborden blijkt heet hangijzer in raad

De verkiezingsborden in de gemeente Zuidplas worden niet per direct opgehaald door een schroothandelaar. De motie van de VVD, mede ingediend door ChristenUnie/SGP en SP, is na een debat van drie kwartier weer teruggekeerd in de spreekwoordelijke tas voor latere behandeling.

Indiener Sep Pouwels (VVD) noemde de borden in de gemeente horizonvervuiling met deze lelijke borden en een relikwie uit het verleden. Omliggende gemeenten zoals Rotterdam, Capelle en Waddinxveen hebben voorbedrukte borden, Gouda heeft naast voorbedrukte borden het aantal vrije plakplaatsen naar drie teruggebracht. Mede-indiener van der Spek (ChristenUnie/SGP) onderschreef de uitspraak van Pouwels met relikwie maar van hem mochten de borden tot na de verkiezingen blijven staan.

Rodenburg (SP) vindt het vooral frustrerend dat het overplakken vaak tot irritaties heeft geleid bij haar. “Ik ben net thuis en dan gaat de telefoon L ik kan weer gaan omdat er overplakt is, met mijn lengte is plakken met de hoge Zuidplas borden al niet makkelijk”.

De Jonge (CDA) was het niet eens met het weghalen van de borden en ziet de borden als onderdeel van de marketingsmachine om mensen naar de stembus te krijgen: “het is net als met flyeren, 99% van de mensen leest de flyer niet”. Digitale campagne ziet zij niet zitten, net als bij andere onderwerpen in de gemeenteraad, blijft ze oproepen ook aan de mensen te denken die niet op de digitale snelweg zitten.

de geur van de lijm doet je politieke hart sneller klopper

Martin Damen – PvdA/GroenLinks

Van Drenth (NEZ) vind dat de muur van verkiezingsposters hoort bij het ‘feest van de democratie’ en Damen (PvdA/GroenLinks) is voorstander van het behoud van de borden om zo in contact te komen met kiezers tijdens het plakken en het signaal af te geven dat de verkiezingen er aan komen. “de geur van de lijm doet je politieke hart sneller klopper” aldus Damen die boefjesachtig liet weten dat als de borden weggaan er op andere plaatsen wel eens posters van hem konden komen.

Na alle plakervaringen, lijmreuktesten, en ergernissen ging raadslid Klovert (D66) er voor zitten en stelde cynisch “ik had deze discussie niet willen missen”. Hij vond dat de gemeenteraad met een oplossing moest komen voor dit non-onderwerp in plaats er deze speeltuin er van te maken.

Burgemeester Weber laat het besluit aan de gemeenteraad maar benadrukte dat er niet meer budget voor is dan de 1270 euro is. Het plaatsen van voorbedrukte borden komt, uit eerdere informatie, uit op 10.000€ en 19.600€ euro. Hij wees Damen met een knipoog dat wildplakken niet mag van de APV.

In tweede termijn stelde Pouwels dat ze veel bijval kreeg op de sociale media, waar dit onderwerp uitgebreid was besproken. De Jonge pareerde dit dat de mensen die niet op sociale media zitten ook een mening hebben. Van der Spek bleeft er bij dat er door de partijen verschillend gedacht wordt maar het er niet beter op is geworden. Klovert raakte na tweede termijn geirriteerd dat er zolang over 1270 euro was gesproken.

Uiteindelijk werd na een debat van drie kwartier en na korte schorsing de motie niet ter stemming gebracht. De partijen vragen aan het presidium om het later terug te laten keren op de politieke agenda. Dan kunnen de indieners onder andere kijken waar het eventuele extra budget voor de voorbedrukte borden vandaan gehaald kan worden.

Zogenaamd Trotterbord, zoals hier in Den Haag , kost voor Zuidplas tussen de 10.000 en 19.000 euro

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg