8.5 C
New York
zondag 3 maart 2024

Zuidplas wil oplaten van ballonnen gaan verbieden

Het college van B&W van Zuidplas heeft het voorstel om een verbod in de Verordening fysieke leefomgeving op te nemen voor het oplaten van ballonnen. Deze verordening staat op de agenda van de commissie Ruimte van 16 maart en de gemeenteraad van 23 maart.

Ballonnen komen na het oplaten ongecontroleerd neer op het aardoppervlak en veroorzaken op de bodem en in het water schade aan het milieu. Dieren kunnen verstrikt raken in (de resten van) neergekomen ballonnen en zien deze aan voor voedsel. Ballonnen veroorzaken zo sterfte onder dieren” is een van de argumenten van het college.

Ballonnen komen na het oplaten ongecontroleerd neer op het aardoppervlak en veroorzaken op de bodem en in het water schade aan het milieu

Voorstel College B&W

Het verbod is niet alleen voor gasballonnen maar ook voor ballonnen die bijvoorbeeld als wensballon opgelaten kunnen. Hiervoor geeft men de volgende argumentatie : “Daarnaast leveren ballonnen die opgelaten worden met hete lucht door middel van een brandertje door de constructie en het open vuur, ook een risico op schade en brand op”.  Het verbod zal alleen gaan gelden voor ballonen die zonder sturing wegdrijven, hier vallen bijvoorbeeld weerballonnen en heteluchtballonnen niet onder.

Alternatieven zoals biologische ballonnen van latex worden niet gezien als een goed alternatief door Zuidplas, deze zijn ook geen milieuvriendelijk alternatief, het duurt jaren voordat volgens het voorstel deze zijn afgebroken en daarom kiest men niet voor regulering maar voor een geheel verbod.  “Met een dergelijke regulering wordt het nadelige effect dus niet geheel weggenomen. Gelet op het nadelige effect dat het oplaten van ballonnen met zich meebrengt is een geheel verbod in dit geval meer op zijn plaats”.

In Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Gouda is het verboden, in Lansingerland is er een ontmoedigingsbeleid voor het oplaten en Waddinxveen heeft hierover geen regels.

Afbeelding van Peggy und Marco Lachmann-Anke via Pixabay

Advertentie