8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Lachgas gebruik en verkoop verboden in nieuwe APV Zuidplas

Het gebruiken en verkopen van lachgas wordt verboden in Zuidplas. Dat stelt het college voor in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) waar de gemeenteraad zich op 23 maart over mag buigen.

Het is verboden op een openbare plaats distikstofmonoxide (lachgas) recreatief als roesmiddel te gebruiken, voorbereidingen daartoe te verrichten, ten behoeve van dat gebruik voorwerpen of stoffen bij zich te hebben of al dan niet tegen betaling aan te bieden, indien dit gepaard gaat met overlast of andere gedragingen die de openbare orde verstoren, het woon- of leefklimaat nadelig beïnvloeden of anderszins hinder veroorzaken” is de officiële omschrijving in het voorstel. Hiermee is het nog wel toegestaan om ampullen voor slagroomspuiten te gebruiken. Lachgas wordt in veel gemeenten verboden vanwege de overlast en mogelijke schadelijke bijwerkingen door het gebruik van deze partydrug.

De verordening is aan de hand van een voorbeeld APV van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) opgesteld en in enkele gevallen aangepast aan de Zuidplas situatie. Een deel van de oude APV wordt naar de nieuwe verordening Leefomgeving geplaatst. Hiermee wordt de APV kleiner qua inhoud maar aantal zaken worden hier nog wel in geregeld zoals gebruik van alcohol en drugs in de openbare ruimte, de regels rond demonstraties en evenementen, collecteren en het tegengaan van ondermijnende activiteiten voor de onderwereld. In het voorstel zijn hiervoor nieuwe artikelen opgenomen.

Krijtverbod opgeheven

Een van de opmerkelijke onderdelen van de APV waarover vaak discussie was, is het krijten op de straat. Dit is nu uit de APV geschrapt, net als het gebruik van kalk. Hiermee zijn artiesten maar ook kinderen niet meer strafbaar als ze een grote stoepkrijttekening maken. Het Carbid schieten wordt in Zuidplas aan banden gelegd, het mag alleen als er een vergunning is voor verleend. Vechtsportevenementen worden in de APV niet gezien als sportwedstrijd maar is vergunningplichtig als evenement.

Aanpassing collecte regels

Voor het collecteren zijn de regels strenger geworden, wie leden of donateurs aan het werven is valt in het vervolg onder collecteren en moet op de kalender van het CBF zijn. Daarnaast mogen collectanten er nog steeds niet betaald voor worden. Vaak worden studenten ingezet om werving van donateurs voor goede doelen huis aan huis te doen waarbij vaak verwarring is of het wel of niet mag. Volgens deze voorgestelde wijziging is dit niet meer toegestaan omdat het CBF wervingskalender niet is opgenomen in de APV. Collecteren op zondag blijft in de APV verboden.

Advertentie