8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Zuidplas veegt verzameling verordeningen in één nieuwe verordening Fysieke Leefomgeving

Vooruitlopend op de nieuwe omgevingswet heeft de gemeente Zuidplas een bonte verzameling van verordeningen en artikelen uit de APV nu ondergebracht in een nieuwe verordening Fysieke Leefomgeving. De gemeenteraad mag zich hierover uitspreken in de commissie Ruimte van 16 maart en de gemeenteraadsvergadering van 23 maart aanstaande.

Naast een fors aantal artikelen uit de Algemene plaatselijke verordening (APV) worden de Marktverordening, Parkeerverordening, Verordening Bodemenergiesystemen Zuidplas, Bouwverordening, Erfgoedverordening, Verordening Naamgeving en nummering, “Bomenverordening”, Verordening op de gemeentelijke adviescommissie samengebracht.

Wethouder Schuurman stelt in het raadsvoorstel dat “In het kader van integrale dienstverlening en het stroomlijnen van onze werkprocessen is het nuttig om alle regels die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving op een plaats te bundelen. Hiermee zijn alle regels straks voor initiatiefnemers en de ambtelijke organisatie op één plek te vinden”.

Hiermee zijn alle regels straks voor initiatiefnemers en de ambtelijke organisatie op één plek te vinden

Raadsvoorstel

Volgens het raadsvoorstel is de wijziging beleidsneutraal waardoor er geen sprake is van nieuw beleid behalve over verbod op het oplaten van ballonnen. De bomenverordening, die opgenomen zou moeten worden in de APV, wordt in deze visie opgenomen. De vastgestelde Erfgoedvisie wordt opgenomen als reeds vastgesteld beleid. 

Uitzonderingen blijven de gebieden die vallen onder de recreatieschappen Rottemeren en Hitland. Beiden hebben hun eigen gebiedsverordeningen en omdat het volgens de nota grensoverschrijdend is kan het vooralsnog niet worden opgenomen. Vanwege deze grensoverschrijding is het noodzakelijk om met de respectievelijke gemeenten te overleggen hoe we deze verordening gaan integreren in het omgevingsplan.

De Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuren gemeente Zuidplas met regels op voor één uniform regime voor al het werk in of op de grond in de openbare ruimte, waaronder specifiek die met kabels en leidingen kan nog niet worden opgenomen omdat de telecommunicatiewet niet over gaat in de omgevingswet.

Advertentie