8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

VNG roept arbitrage in over tekorten jeugdhulp na mislukt overleg met kabinet

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept arbitrage in. De belangenvereniging van gemeenten vreest dat er geen oplossing komt voor het nijpende tekort op jeugdhulp.

Op 11 maart 2021 had de VNG een bestuurlijk overleg met een brede delegatie van het kabinet over de tekorten op de jeugdhulp. Tijdens dit overleg zou het kabinet een aanbod doen om de huidige financiële nood te ledigen en perspectief bieden voor de structurele oplossing op de lange termijn. Omdat het kabinet op beide punten niet thuis gaf, zal het VNG-bestuur arbitrage inroepen.

De tekorten in de gemeenten Zuidplas en Waddinxveen zijn geen incidenten maar trend. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van AEF die berekenden dat gemeenten gemiddeld 1,7 miljoen euro tekort komen. ” Er moet dus een financiële oplossing komen voor gemeenten. Maar we moeten ook samen met het rijk werken aan een verbetering van het jeugdzorgstelsel” stelt algemeen directeur Leonard Geluk van de VNG.

De VNG is van mening dat de nood zo hoog is dat arbitrage noodzakelijk is. “Gelet op het ontbreken van concreet perspectief en uitstelgedrag van het kabinet heeft het VNGbestuur besloten om voor de inzet van arbitrage te kiezen. Om deze arbitrage nog voor 1 mei a.s. af te kunnen ronden kunnen wij niet langer wachten op het kabinet. De uitkomst van de arbitrage is “semi-bindend”, wat inhoudt dat het kabinet een voorbehoud maakt voor de instemming van de Eerste en Tweede Kamer

Zuidplas herkent het rapport van AEF en in een informatienota laten wethouders Verbeek en de Haas weten het op de voet te blijven volgen. Wel gaat Zuidplas met enkele aanbevelingen uit het rapport aan de slag of deze te gebruiken zijn in Zuidplas : “Het college van B&W blijft de ontwikkelingen op landelijk niveau op de voet volgen. Daarnaast leggen wij de voorgestelde kostenbesparende maatregelen naast onze eigen maatregelen. We verkennen daarbij of het AEF rapport maatregelen noemt die zinvol zijn voor Zuidplas. De reeds gestarte maatregelen zijn in 2020 opgezet, de eerste resultaten verwachten wij in 2021“. In diezelfde informatienota laat het college weten dat de kosten nog hoger kunnen gaan oplopen door stijging van de dagtarieven van gesloten jeugdhulp.

Advertentie