8.5 C
New York
zondag 5 mei 2024

Lockdown babyboom in Zuidplas – afname Waddinxveen en Gouda

Negen maanden na de eerste lockdownperiode was er Zuidplas afgelopen december en januari een geboortestijging van 33,8% ten opzichte van een jaar eerder. Landelijk gezien werden er meer kinderen geboren (+0,2%).Dit blijkt uit onderzoek van MiniMe.nl naar de gevolgen van de lockdown op het aantal geboortes in Nederland.

Maar daar waar de kraamhulp de handen vol had aan nieuwe Zuidplasbaby’s bleven de geboortes achter in Waddinxveen en Gouda. In Waddinxveen was de afname 25% ten opzichte van een jaar eerder. Gouda kende een achteruitgang van 15,8%. Ook Capelle aan den IJssel en Rotterdam kenden een neergang van het aantal geboorten.

Volgens minime.nl  is het opvallend. Meestal zorgt een crisis voor (tijdelijk) een flinke dip in het aantal geboortes, en is er juist pas sprake van een toename na afloop van de crisis. Dit was bijvoorbeeld het geval na de economische crisis in 2014/2015. In Zuid Holland nam Noordwijk een absolute koppositie in met een stijging van 78,4% maar vloog de ooievaar in Midden Delfland 31% minder om een baby te brengen.

Hoewel het aantal geboortes in Zuid-Holland afnam, was er in veel andere provincies sprake van een geboortestijging. De ‘babyboom’ was het grootst in Friesland. Daar werden afgelopen december en januari 7,8% meer kinderen geboren dan een jaar eerder. In Flevoland werden beduidend minder kinderen geboren: -3,8%. 

Afbeelding van Sarah Richter via Pixabay

Advertentie