8.5 C
New York
woensdag 21 april 2021

Gemeente Zuidplas zet vaart in nieuwe omgevingswet (+videos)

De gemeente Zuidplas heeft de implementatie van de nieuwe omgevingswet voortvarend aangepakt. Gemeenten moeten per 2022 de Omgevingswet invoeren. De Omgevingswet bundelt en moderniseert de wetten voor de fysieke leefomgeving.

Hierbij gaat het onder meer om wet- en regelgeving over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. De Omgevingswet staat voor een goed evenwicht tussen het benutten en beschermen van de leefomgeving. Wat gaat er dan veranderen:

  • Van 26 wetten gaan we naar 1 wet;
  • De uitwerking van de wet gebeurt in 4 Algemene Maatregelen van Bestuur;
  • Van 5000 wetsartikelen gaan we naar 350 wetsartikelen;
  • Van meerdere bestemmingsplannen gaan we naar 1 omgevingsplan voor het grondgebied van heel de gemeente.

Een belangrijk onderdeel van de Omgevingswet is de zogenaamde omgevingsvisie, die is door Zuidplas opgesteld met een groot aantal deelnemers en een uitgebreide participatie.  De gemeenteraad moet het nog vaststellen en tot 15 april ligt deze ter inzage op de website van Ruimtelijke plannen.  Wethouder Schuurman is blij dat hij op planning ligt en Zuidplas voor 1-1-2022 gereed is zoals hij verteld in onderstaande video

Een van de onderdelen is de Verordening Fysieke Leefomgeving die afgelopen week met algemene stemmen is aangenomen door de gemeenteraad. Hier zijn een open week met algemene stemmen is aangenomen door de gemeenteraad. Hier zijn een tiental verordeningen samen gebracht tot één nieuw document Naast het opheffen van verordeningen zijn een aantal  artikelen vanuit de APV naar deze verordening gebracht. Hieronder geeft wethouder Schuurman uitleg.

Een ander document dat de lakmoesproef van de gemeenteraad heeft doorstaan is het Perspectief Ruimtelijke Opgaven 2020. In dit document worden alle ruimtelijke projecten van bouwplannen én plannen voor het opknappen van de openbare ruimte gebundeld in een handzaam en leesbaar document. Zo kan de inwoner of ondernemer precies zien wat er gebeurt in welk tijdvak in de gemeente Zuidplas.

Zuidplas heeft voor ondernemers en inwoners een website gemaakt maakzuidplas.nl waar per dorp te zien is welke activiteiten er spelen. Wethouder Schuurman legt het uit in de onderstaande video hoe het werkt en vertelt trots dat Zuidplas met dit document voor loopt op de rest van de gemeenten in Nederland.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg