8.5 C
New York
donderdag 13 mei 2021

Financiële gegevens huizenzoekers Koningskwartier Zevenhuizen op straat

De financiële gegevens van 1106 belangstellenden voor een woning in de 7e fase van het Koningskwartier in Zevenhuizen liggen op straat. Dat blijkt uit e-mails van Heijmans aan de belangstellenden die Gouwe IJssel Nieuws heeft ingezien.

De gegevens, die in een onbeveiligd bestand stonden, zijn op maandagmiddag 12 april door Heijmans als bijlage verstuurd in een e-mail aan alle 1106 belangstellenden. De gegevens bevatten namen, adressen, e-mailadressen, 06 nummers en gegevens over salaris en (eigen)vermogen van de 1106 belangstellenden én veel partners.

De e-mail werd door Heijmans gestuurd namens GOM Zuidplaspolder. Heijmans is één van de bedrijven die deel uitmaken van het samenwerkingsverband GOM Zuidplaspolder. Bouwbedrijf Heijmans heeft inmiddels excuses aangebonden aan de gedupeerden. In de Excuusmail wordt gewaarschuwd dat gelekte gegevens mogelijk gebruikt kunnen worden voor phisingmails. Ook heeft Heijmans laten weten dat zij het datalek dinsdagochtend heeft gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

In het Excel-bestand staat ook wie welke woning gegund krijgt in de 7e fase van het Koningskwartier. Uit het Excelbestand blijkt dat van de 54 bouwnummers er minimaal 6 woningen worden toegewezen aan iemand die nu al woonachtig is in Zuidplas. Binnen het plan zijn ook nog 26 sociale koopwoningen. Uit het gelekte bestand blijkt niet aan wie de 26 sociale koopwoningen worden toegewezen.

In een reactie op vragen van Gouwe IJssel Nieuws laat Heijmans weten dat het datalek het gevolg is van een menselijke fout. Op dit moment wordt intern onderzocht hoe dit heeft kunnen gebeuren. Dit onderzoek wordt niet door een externe partij uitgevoerd.
Volgens de Woordvoerder wordt er normaal niet met dergelijke hoeveelheden gegevens in Excelbestanden gewerkt. In dit geval is dat gebeurd doordat er sociale koopwoningen in het project zitten waarbij er eisen zijn gesteld aan inkomens.

Het gelekte bestand blijkt ook bewerkt te zijn door een lokale makelaar. Wat de exacte rol van de makelaar is blijft onduidelijk. Op vragen hierover verwijzen Heijmans en de makelaar naar elkaar.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg