8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Honderd zienswijzen tegen nieuw hoogspanningsstation en bijbehorend kabeltracé Zuidplaspolder(+video)

Afgelopen week zijn er honderd zienswijze tegen de bouw van het nieuwe hoogspanningsstation in Zevenhuizen ingediend. Veel inwoners en ondernemers hebben grote zorgen over de negen kabels die 150.000 volt onder de grond moeten aanvoeren naar dit hoogspanningsstation. Tennet wil dit  langs de nieuw te bouwen wijk Swanladriehoek , langs bestaande woningen en onder bedrijven doen. Een informatieavond met TenneT heeft bij de bewoners meer vragen dan antwoorden opgeroepen.  

In de zienswijze laten de bewoners weten dat de gezondheid van de bewoners én van de medewerkers zorgen baart. “Wij maken ons grote zorgen over de gezondheid van ons, onze medewerkers, maar zeker ook van kinderen die aan de Wagenmaker, Noordeinde, Knibbelweg en Noordelijke Dwarsweg wonen. In de online Webex bijeenkomst met Tennet op 11 maart jl. is aangegeven door mevrouw Schrauwen van Tennet dat er een veiligheidsmarge tot aan een woning wordt aangehouden. Wij twijfelen ten zeerste of deze marge veilig is. ” stellen de bezwaarmakers. De bewoners en de bedrijfseigenaren maken zich grote zorgen over ernstig verhoogde kans op leukemie bij kinderen, Alzheimer bij volwassen en andere klachten die in relatie worden gebracht met het wonen nabij hoogspanningslijnen.

Daarom willen ze eerst een onafhankelijk onderzoek,  maar in de online sessie leek TenneT eerst niet te begrijpen waarom men dat wilde. En leken de normen hoe lang mensen blootgesteld mogen worden stand a pede aangepast te worden tijdens deze vergadering. De bewoners hebben nu de hoop dat de gemeente Zuidplas hun belangen gaan behartigen op het gebied van de volksgezondheid.   

het voorstelde Tracé, geel is ondergrondse aanleg, blauw door graafwerkzaamheden

Het voorgestelde Tracé gaat als een soort slingerdeslang door Zevenhuizen heen. Vanaf de Rotte komt het door de Tweemanspolder en gaat het door de nieuw aan te leggen Swanladriehoek, langs de wijk Swanla. Hierna gaat het onder bedrijven door, waar dagelijks mensen aan het werk zijn, om dan langs de spoorbaan via de Noordelijke Dwarsweg door te steken naar de N219. Hierbij wordt ook voorbijgegaan aan het plan Knibbelweg Oost waar bedrijven met distributie en glastuinbouw de kabels onderlangs krijgen. 

De bewoners zijn verbaasd over het feit dat TenneT geen verantwoordelijkheid neemt voor mogelijke gevolgen in de toekomst. Ander punt van zorg is de mogelijkheid dat de kabels bedrijven op slot gaan gooien in de toekomst, als het tuinbouwbedrijf de kas moet vernieuwen en dan geen vergunning door de aanwezige kabels krijgen.  

De bewoners zien een ander, veel korter, tracé aan de noordkant van de A12 als betere optie. Hierbij worden geen huizen of bedrijven voorzien van negen  ondergrondse kabels. Volgens de bewoners zijn er ook andere mogelijkheden zoals langs de spoorbaan of langs het trace van de drinkwaterleidingen van Dunea.  

De bewoners boden afgelopen dinsdag de zienswijzen aan bij de gemeente en kregen voor alle bewoners in een envelop een ontvangstbevestiging mee. Raadslid Jan Baas (SP) vond het goed dat de bewoners hun zienswijzen hadden ingediend en zal het dossier met de bewonersbezwaren nauwkeuring in de gaten houden. 

Advertentie