8.5 C
New York
donderdag 13 mei 2021

‘Van Vrees naar Hoop’, zo beleefde mevrouw Fresen de oorlog

Theater voor Iedereen (TVI) had gehoopt om dit jaar Moordrecht te verrassen met het toneelstuk wat men ter ere van ’75 jaar vrijheid’ hadden voorbereid. Echter de ‘vrees’ is werkelijkheid geworden. “We leven nog op afstand van elkaar en denk eens 2 minuten in stilte na wat dit voor jou het afgelopen jaar betekende. Op 4 mei 2021 staan we 2 minuten stil bij alle oorlogsslachtoffers die voor onze vrijheid en voor de vrijheid van anderen zijn gevallen” staat in het persbericht.

In aansluiting op deze stilte verzorgt men een podcast, een verhaal voor aan de keukentafel, waar je in stilte, samen of alleen, naar mag luisteren. Dit jaar heeft TVI gekozen voor het verhaal van de in Moordrecht wonende mevrouw Fresen. Het is een verhaal met de titel van ‘Van vrees naar hoop’. Het verhaal gaat over schaarste, gemis, maar zeker ook over hoe de geallieerden voedseldroppingen verzorgden om burgers te ondersteunen. Een verhaal van hoop; Op dat wij nooit vergeten.

‘Opeens is het optimisme weer terug. Vandaag kwamen er al grote transportvliegtuigen (zgn. vliegende forten) over vliegen die op verschillende plaatsen kisten met etenswaren uitgegooid hebben.’

Impressie uit de podcast

Theater voor Iedereen (TVI) brengt in samenwerking met de landelijke organisatie ‘Theater Na de Dam’ dit verhaal tot leven, met tekst, geluid en muziek. Dit is een verhaal voor jong en oud en het neemt je mee naar het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar voert je ook verder naar het HIER en NU. De podcast is te beluisteren op YouTube. Laat je verrassen, laat je meevoeren en beleef dit verhaal van mevrouw Fresen met elkaar.

Door het delen van het verhaal van mevrouw Fresen, maakt TVI gedachten over de geschiedenis, oorlog en vrijheid levend, concreet en persoonlijk, voor iedereen

‘Hevig knaagde ons de honger

Vrouwen, kind’ren bleek en teer

Vielen uitgemergeld wenend

Op het straatplaveisel neer. ‘

Impressie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg