-->
8.5 C
New York
donderdag 29 september 2022

Brand! Gelukkig niet. Het was maar een oefening…

Ineens klonken er dinsdag 12 april sirenes in kinderdagverblijf Het Welpennest in Zevenhuizen: niet veel later stonden alle kinderen buiten. Gelukkig was er niets ernstigs. Nog niet. Dit keer was het een brandoefening. Met alle kinderen van 0 tot 13 jaar. Zo weet iedereen wat te doen. En komt iedere collega en ieder kind veilig buiten. Ook als het een keer echt nodig is, staan we razendsnel op een veilige plek.

300 kinderen ontruimen

Het leek een normale dinsdag op kinderdagverblijf Het Welpennest, tot om 12.30 uur ineens de sirenes afgingen. Waarom? Er vond een brandoefening plaats bij de locatie. Een noodsituatie komt altijd onverwacht. Maar je kan je wel zo goed mogelijk voorbereiden. Door te oefenen! Daarom oefenen de scholen en de opvanglocaties twee keer per jaar een ontruiming. 300 kinderen stonden in rap tempo buiten te wachten totdat de hoofd-bhv’er Robert van basisschool ’t Reigerbos het sein veilig gaf. Waarna alle kinderen weer naar binnen mochten.

Veiligheid voor alles

IJsselkids houdt twee keer per jaar een ontruimingsoefening. Een keer aangekondigd en een keer onverwacht. “En dat doen we in weer en wind. Want als er echt wat aan de hand is kunnen we ook niet binnen blijven als het regent”, zegt Karin de Gooijer, locatiemanager bij IJsselkids. “Als het alarm afgaat begint de ontruiming. We raken niet in paniek, want in rust maak je minder fouten.” De oefening draait er niet alleen om, om de juiste uitgangen te kunnen vinden. “Ook voorkomen we zoveel mogelijk dat de kinderen in paniek raken”, aldus Karin. “Buiten gaan we naar de aangewezen verzamelplaats. Tellen, tellen en maar blijven tellen, zijn we compleet? Goed zo! Iedereen is veilig.” Bij deze brandoefening was zelfs de brandweer (in burger) aanwezig om te controleren of alles goed ging. Zij waren, op een paar kleine puntjes na, erg tevreden. Een geslaagde oefening dus.


Leerzaam

Het was een leerzame oefening voor zowel de scholen, als Het Welpennest. Vanwege het tijdstip, moesten de overblijfjuffen op de scholen handelen. Een goede oefening voor hen. Voor kinderdagverblijf Het Welpennest was het de tweede oefening van het jaar. “We hebben gemerkt dat de aanpassingen die wij gedaan hebben nu goed werkten”, zegt Karin. “Zo hebben wij dorpels laten plaatsen bij de vluchtdeuren zodat wij met de evacuatiebedjes heel snel en soepel naar buiten konden.”

Ervaring

De kinderen reageerden erg uiteenlopend. Sommige leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool ‘t Reigerbos vonden het jammer dat ze zo snel weer terug de school in moesten. Bij de kinderdagverblijf Het Welpennest waren een aantal peutertjes een beetje van slag. Zij hadden wat moeite om in slaap te komen voor hun middagslaapje. Maar er waren ook baby’s die niks meegekregen hebben van alle commotie. Het maakt hen niet uit of zij nou binnen in een bedje slapen of buiten in een noodbedje, zolang de pedagogisch medewerker maar in de buurt blijft. Zij sliepen gewoon overal doorheen!

Advertentie