8.5 C
New York
donderdag 13 mei 2021

Gemeenteraad vooral constructief over plannen vijfde dorp

De gemeenteraad van Zuidplas sprak woensdagavond 21 april voor het eerst openbaar over de plannen van het Vijfde dorp. Het vijfde dorp is de werknaam voor het bouwen van 8.000 woningen in het middengebied in de gemeente Zuidplas.

Aan het begin vergadering werd ingesproken namens ondernemers en huidige bewoners van de locatie waar het vijfde dorp moet gaan komen. De inwoners en ondernemers zijn teleurgesteld in de gemeente. De gemeente heeft vooraf niet overlegd met de huidige bewoners volgens de insprekers. Volgens een inspreker was de schrik groot toen er op een zaterdagochtend een deurwaarder een beschikking kwam overhandigen. Deze beschikking houdt in dat de bewoners en ondernemers hun grond niet aan andere partijen dan de gemeente Zuidplas mogen verkopen. De insprekers hopen dat de gemeente nu vooral ook over de gevolgen van de plannen met hen in gesprek gaan.

De gemeenteraad gaf veel complimenten voor het plan aan wethouder Hordijk, de betrokken ambtenaren en aan alle partners die betrokken zijn bij het plan. Wel had de raad een aantal zorgen. Meerdere partijen benoemde de bereikbaarheid van het nieuwe dorp als grote zorg, zeker in de beginfase van het dorp.

Ook werden er kritische vragen gesteld over de financiering van de plannen. In het begin worden al veel kosten gemaakt door de gemeente die pas op een later tijdstip opbrengsten kennen. Ook werd de aandacht gevraagd voor het feit dat het gemeentefonds, de gelden die de gemeente van de rijksoverheid krijgt, altijd gebaseerd zijn op de inwonersaantallen van de afgelopen jaren en dat dit een uitdaging kan worden als Zuidplas snel groeit. Tot slot vroegen enkele partijen zich af of de gemeente de forse groei wel aankan als organisatie.

Opvallend was dat een overgrote meerderheid van de raad zonder veel woorden akkoord leek te gaan met de komst van uiteindelijk 8.000 woningen in het gebied. In 2017 had de gemeenteraad nog aan de wethouder meegegeven dat dit maximaal 4.000 woningen zouden mogen worden.

Wethouder Hordijk stond na het in ontvangst nemen van de complimenten uitgebreid stil bij de zorgen van de gemeenteraad. Volgens de wethouder is er goed gekeken naar bijvoorbeeld de bereikbaarheid maar blijft het belangrijk om hierop te letten. Ook kan Zuidplas de grote groei aan volgens de wethouder. De beantwoording van de wethouder zorgde voor hilariteit toen hij zei “De SP vindt het een mooi plan, maar is tegen. Dat mag” waarop vervolgens Siri op de telefoon van de wethouder zei: “Ik weet niet wat dat betekent…”

Het was de eerste raadsvergadering in de geschiedenis van Zuidplas die buiten de gemeentegrenzen van de eigen gemeente plaatsvond. Om fysiek te vergaderen over het onderwerp, en niet digitaal, was de raad te gast in de raadszaal van Zoetermeer. Deze grotere raadszaal biedt ruimte aan alle raadsleden op 1,5 meter afstand. Daarnaast was de fysieke vergadering noodzakelijk vanwege de bespreking van een geheim stuk. Gemeenteraden mogen alleen digitaal vergaderen als te bespreken onderwerpen openbaar zijn.

Op 11 mei spreekt de gemeenteraad voor de tweede keer openbaar over de plannen voor het vijfde dorp van Zuidplas. Deze vergadering zal volledig digitaal plaatsvinden.

Foto: Raadslid Willem-Jan Verdoes

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg