8.5 C
New York
donderdag 13 mei 2021

Commissaris van de Koning: Vijfde dorp is grootste uitdaging voor Zuidplas in komende jaren

Op donderdag 22 april bracht Commissaris van de Koning Jaap Smit een digitaal bezoek aan Zuidplas. Tijdens het bezoek heeft Smit gesproken met het college van B&W, raadsleden en vertegenwoordigers vanuit kerken, de Molukse wijk in Moordrecht, sport, cultuur en het bedrijfsleven.

Het bezoek van Smit stond vooral in het teken van de groei van Zuidplas. Er is gesproken over de totstandkoming van het vijfde dorp en wat dit betekent voor de gemeente en de bestaande dorpen van Zuidplas. Volgens Smit blijft de bereikbaarheid van het vijfde dorp een belangrijk punt tussen de provincie en de gemeente. “Als je gaat bouwen moet je kunnen bewegen”, aldus Smit.

Volgens Smit wordt er van links tot rechts in de lokale politiek verstandig gesproken over de groeiontwikkelingen van Zuidplas. Ook heeft Smit na het bezoek geen twijfels of het gemeentebestuur de toekomstige groei van Zuidplas wel aankan: “Er zit een goede burgemeester, er zitten goede wethouders en er zit een verstandige raad”, aldus Smit.

Tijdens het gesprek werd Smit gevraagd wat hij vond van de bekende uitspraak van voormalig raadslid Aart Slobbe. Slobbe gaf in een afscheidsinterview bij Gouwe IJssel Nieuws aan dat het belangrijk is om een goed dorp neer te zetten, ook als dit een tijdelijke artikel 12 status voor Zuidplas oplevert. Bij een Artikel 12-status komt de gemeente onder verscherpt financieel toezicht van de provincie.

“Je moet er natuurlijk niet op aansturen, je moet het zien te voorkomen. Maar ik ben wel een beetje van je doet iets goed of je doet het niet.” Wel benadrukte Smit dat de ambitie van Zuidplas moet passen bij de mogelijkheden die zij heeft: “De kunst voor Zuidplas is dat ze haar ambities afstemt op de financiële polsstok die erbij hoort. Dat heet goed besturen, je moet het er niet op aan laten komen, en dat verwacht ik de komende jaren”.

Burgemeester Weber benadrukte dat Slobbe vooral met de bekende artikel 12-uitspraak vooral aangaf hoe belangrijk het was om aan de kwaliteit te werken omdat een dorp voor een eeuw wordt neergezet. Volgens Weber hebben Slobbe en de huidige raad hiermee niet  bedoeld dat je plannen moet maken die voorbijgaan aan wat Zuidplas kan. De raad heeft gehecht aan een financieel deugdelijk plan dat volgens Weber beheersbaar en wendbaar naar de toekomst is.

Op vragen over de tweede supermarkt in Zevenhuizen, die als het aan de VVD ligt buiten het huidige centrum mag komen, antwoord Smit: “De detailhandelsvisie van de provincie wil voorkomen dat dorpscentra leeglopen en alles naar de periferie gaat, verder doe ik hier geen politieke uitspraken of er wel of niet een supermarkt komt, dat is niet aan mij”. Hierop vult burgemeester Weber aan, die jarenlang als collega met Smit heeft samengewerkt in de provincie, dat het niet doen van politieke uitspraken het lot is van burgemeesters maar zeker commissarissen.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg