8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Zuidplas wijkt in regio af met duur TONK regeling

De gemeente Zuidplas wijkt in duur af van alle andere gemeenten met de zogenaamde TONK regeling, overal is het 6 maanden (zoals ook door de regering is bedacht) maar mensen die dit in Zuidplas (en de andere gemeenten van IJsselgemeenten) aanvragen krijgen maximaal 3 maanden ondersteuning als dit achteraf aangevraagd wordt. Volgens onderzoeksbureau Local Focus is dit niet de bedoeling van de regeling geweest.

Deze afwijking is ook voor Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel omdat dit de uitvoering hebben ongebracht bij de uitvoeringsorganisatie IJsselgemeenten. Het bedrag van ondersteuning is 325,- per maand.

Dit is een van de opmerkelijkste conclusies van Localfocus , in samenwerking met Omroep West. in de uitvoering van de regeling in Nederland.  De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is in het leven geholpen om ondernemers te helpen met inkomenverlies. De regeling is gebaseerd op de ‘bijzondere bijstand’ en is sinds maart aan te vragen of kan binnenkort worden aangevraagd. Zo’n aanvraag kan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 en loopt tot 30 juni.

Naast de uitvoering zijn er regionaal ook verschillen in de hoogte van de maximale uitkering. Als IJsselgemeenten het uitvoert zoals de bedoeling was van de overheid is de TONK 1910,- euro maximaal. In Gouda, Rotterdam en Krimpenerwaard is dit 1.500 euro, Waddinxveen 2.000 en in Bodegraven-Reeuwijk 3.000 euro.

Advertentie