8.5 C
New York
donderdag 13 mei 2021

ChristenUnie/SGP fractie stelt vragen over onbekendheid TONK regeling

Een nieuwe steunmaatregel van het Kabinet blijkt nog niet veel te worden gebruikt. In december 2020 is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) aangekondigd. Er is landelijk € 260 miljoen beschikbaar en gemeenten moeten deze regeling uitvoeren. Begin mei blijkt dat het geld bij gemeenten op de plank dreigt te blijven liggen. Reden voor de ChristenUnie/SGP in Zuidplas om hier schriftelijke vragen over te stellen aan het college van B&W.

In maart 2021 heeft het college aan de gemeenteraad gemeld dat de beleidsregels voor de uitvoering van de TONK zijn vastgesteld. De regeling is geldig voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021 en de ondersteuning kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd. De ChristenUnie/SGP wil nu van het college weten hoe vaak er een aanvraag is gedaan en hoe vaak deze ook is toegekend. Daarnaast stelt de fractie de vraag hoeveel geld de gemeente Zuidplas van de Rijksoverheid voor de uitvoering van de TONK ontvangt.

De TONK is voor huishoudens die te maken hebben met een terugval van het inkomen die daardoor de noodzakelijke kosten niet meer kunnen betalen. Raadslid Johan Snoei: “Het is duidelijk dat huishoudens door corona te maken kunnen krijgen met financiële problemen. En het is dan ook belangrijk dat inwoners weten dat daar ook ondersteuning voor beschikbaar is. En juist de onbekendheid van de regeling lijkt nu een probleem”. Daarom vraagt de fractie ook aan het college of zij dit beeld herkent en wat zij doet om de regeling bekend te maken bij de doelgroep.

In Zuidplas is gekozen voor een maximale vergoeding van € 325 per maand en voor zes maanden betekent dit dus een maximale bijdrage van € 1.950. Daarbij wordt wel gekeken of sprake is van noodzakelijke kosten die voortvloeien uit bijzondere omstandigheden en welk deel daarvan de inwoners zelf kunnen dragen. Snoei: “Het is belangrijk dat inwoners zich melden bij de gemeente of bij IJsselgemeenten, de organisatie die de regeling voor de gemeente Zuidplas uitvoert. Zij kunnen dan samen met hen nagaan of men in aanmerking komt voor deze vorm van ondersteuning. Wij zouden graag voorkomen dat mensen die recht hebben op deze ondersteuning de TONK niet benutten en dat het geld daarmee onterecht op de plank blijft liggen”.

Onduidelijkheid duur TONK regeling

Het is niet duidelijk hoe lang de TONK nu duur. In de vragen van de ChristenUnie/SGP staat dat de regeling 6 maanden duurt. Echter uit onderzoek van Omroep West en later van Gouwe IJssel Nieuws lijkt het of de achteraf aanvraag maar drie maanden duurt, zie onderstaande schermafdruk van IJsselgemeenten, de uitvoerder van 4 mei 2021.

De fractie van PvdA/GroenLinks heeft hierover inmiddels al een schriftelijke vraag over ingediend bij Wethouder Schuurman. Over de verschillen per gemeente heeft SP Kamerlid van Kent vragen gesteld in de Tweede Kamer.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg