8.5 C
New York
donderdag 18 april 2024

Zeer succesvolle uitdeelactie van fruitbomen moet Zuidplas extra groen maken

Stapels lege pallets, dat was het enige wat zaterdagmiddag 8 mei nog herinnerde aan de zeer succesvolle uitdeelactie van fruitboompjes in Zuidplas op een industrieterrein in Zevenhuizen. Duizend speciaal voor de actie aangeschafte boompjes vonden hun weg naar tuinen in Zuidplas om zo voor meer groen te gaan zorgen in de gemeente.

In de week van 3 tot en met 9 mei werd in Zuidplas ‘de Week Van Het Water’ georganiseerd, waarbij er op verschillende manieren stil werd gestaan bij de invloed van water op de gemeente. Zo was er aandacht voor klimaatadaptie en watermanagement, maar werd er dus ook een fruitbomenactie gehouden om meer groen in de tuinen van Zuidplas te krijgen en daarmee de waterafvoer van hemelwater beter te reguleren.

In de eerste instantie waren er vijfhonderd boompjes beschikbaar gesteld door de gemeente, maar nadat er een ware stormloop op de reserveringen voor de gratis boompjes ontstond en alles binnen enkele uren “uitverkocht” was, werd al snel besloten om de actie te verdubbelen naar maar liefst duizend exemplaren. Ook het extra aantal was al snel volledig gereserveerd, waarna een groot aantal mensen helaas teleurgesteld moest worden op de reserveringssite.

De gereserveerde boompjes konden op een vastgesteld tijdslot door de nieuwe eigenaren opgehaald worden, om alles coronaproof te laten verlopen. Zo mochten per uur 25 appel- of perenboompjes van eigenaar wisselen in de speciaal opgestelde fruitboom-drive-in op een industrieterrein in Zevenhuizen.

Veel belangstellenden waren (aangenaam) verrast door het grote formaat van de fruitboompjes wat voor sommigen wat logistieke probleempjes opleverde bij hun poging om hun boompje thuis te krijgen. Maar met beleid én met de ervaring van beheerders van de drive-in, is het uiteindelijk gelukt om toch alle exemplaren ongeschonden in en op diverse voertuigen te plaatsen, waarna de gratis boompjes hun reis naar hun nieuwe verblijfplaats konden maken.

Ook Burgemeester Weber van Zuidplas en wethouders Schuurman en Verbeek van de gemeente hielpen mee om het grote aantal belangstellenden van hun gereserveerde groene cadeautjes te voorzien. Door het in hun tuin plaatsen van een boompje, kunnen inwoners van Zuidplas op een positieve manier bijdragen aan het wat vergroenen van de gemeente.

Door meer groen in de tuinen te hebben, kan bijvoorbeeld hemelwater beter afgevoerd worden, maar kan er ook en aantrekkelijk leefklimaat ontstaan voor vlinders, insecten en vogels. De hoop van de gemeente is dat de gratis boompjes dus voor een wat groener klimaat zullen zorgen in Zuidplas, of op z’n minst voor een stukje “groene bewustwording” zullen losmaken bij de ontvangers.

Advertentie