In de gemeenteraad van Zuidplas is weinig politieke weerstand tegen de komst van het nieuwe vijfde dorp. Dat bleek tijdens de raadsvergadering van 11 mei welke digitaal werd gehouden na een eerdere ‘live’ vergadering in Zoetermeer.
Alleen de SP liet weten dat ze het plan absoluut niet steunen, NEZ twijfelt nog aan de financiële haalbaarheid en zal op 18 mei haar definitieve keuze maken. Thema’s waarover nog discussie waren stemgedrag, infrastructuur, voorzieningen en financiële risico’s. Het plan voor 8.000 woningen (waarvan 2.400 sociale huurwoningen), twee nieuwe industriegebieden en groenstroken is de uitkomst van jarenlang onderhandelen.
Sociale woningbouw en voorzieningen
Raadslid Baas (SP) kreeg weerstand van met name raadsleden Molenaar (ChristenUnie/SGP) en van Wijnen(VVD). Die vroegen het socialistische raadslid wat er dan moet gebeuren. Molenaar wilde weten wat er dan met de gronden die al in bezig moesten gebeuren. Baas is van mening dat deze maar afgeschreven moesten worden en Zuidplas het verlies moest nemen.
Van Wijnen hamerde op het feit dat hij het belangrijk vond dat de gehele raad met dit plan, als signaal naar anderen, moet instemmen maar die oproep was aan dovemansoren van Baas gericht want die hield voet bij stuk. Volgens van Wijnen is het gek dat de SP niet blij is met deze enorme bouw van sociale woningbouw. Baas blijft voor een groene enclave in de polder en woningbouw voor eigen inwoners kan via Nieuwerkerk Noord, inbreilocaties en het toestaan van bewonen van recreatiewoningen.
Molenaar (ChristenUnie/SGP) noemde dit één grote treurzang van de SP die wegliep volgens hem “Uw achterban wil toch ook een woning? Nu gaan we woningen bouwen, zeker ook voor de kleinere beurs, ook voor wellicht uw stemmers en dan loopt SP weg“. Volgens Molenaar moest de SP maar voorbeeld nemen aan de PvdA/GroenLinks die wel gaan instemmen.
PvdA/GroenLinks zal hoogstwaarschijnlijk de plannen op 18 mei wel steunen maar heeft, net als de ChristenUnie/SGP diverse moties ingediend. Damen blijft van mening dat het te lang heeft geduurd en dat, terugkijkend naar 2004, dit nooit zo had mogen gebeuren. “Ik ben niet enthousiast, zoals eerder in de pers heeft gestaan maar het bid heeft dit proces onomkeerbaar gemaakt” aldus Damen. Hij is geen voorstander van ontwikkeling van kassen en bedrijven aan de Knibbelweg Oost, dat typeerde hij als de Muur van Zevenhuizen.
De Ruiter (CDA) vroeg de wethouder of het wel uitvoerbaar is als gemeente Zuidplas om dit project met andere projecten samen als kleine gemeente. Zijn andere zorgen zijn de voorzieningen in de dorpen en hij stelt voor om, als er nog geen voorzieningen zijn, deze tijdelijk te ontwikkelen.
Raadslid van Wijnen (VVD) wilde van de wethouder weten of er nog aan de knoppen gedraaid kon worden als er door financïele redenen sociale woningbouw kon worden geruild voor duurdere woningen.
Wethouder Hordijk was duidelijk, het aantal sociale woningbouwwoningen is vastgelegd in het bestuurlijk akkoord en daar kan niet aan getornd worden. Op de vraag van het CDA kon hij duidelijk zijn, met eventuele inhuur kan de gemeente Zuidplas dit project aan. Het idee van tijdelijke voorzieningen in de andere dorpen zag Hordijk niet zitten.
Infrastuctuur
Diverse partijen maken zich grote zorgen over de infrastructuur. De kreet ‘eerst bewegen dan bouwen’ kwam vele malen voorbij. Klovert (D66) hamerde dat het echt van groot belang dat de bouw tegelijkertijd is met bewegen. “Hoe gaat u daadwerkelijk zorgen dat de gepresenteerde verkeersmaatregelen minimaal gelijk moet lopen met de oplevering van de woningen?” vroeg Klovert aan het College.
Smit (NEZ) Pleitte voor directe verbindingen en niet afwachten waardoor het nu een probleem is in Moerkapelle en op de N219 elke ochtend. Hij riep de wethouder op om meer sturing te plegen voor aansluitingen op de Moordrechtboog (N457) in plaats van de N219. De bijgevoegde rapporten stellen de Ruiter (CDA) niet gerust, hij vreest vooral problemen rond het gebied van de Eerste Tochtweg hoe daar straks het verkeer gaat lopen.
Wethouder Hordijk reageerde niet in detail op de verkeerszorgen maar volgens hem is er heel snel overleg met het comité N219 die zich grote zorgen maken. Uiteraard wordt er alles aan gedaan volgens hem om zo snel mogelijk de wegen en de huizen tegelijkertijd op te leveren maar hij weet uit ervaring dat dit niet altijd lukt. In 2022 wordt de deelovereenkomst Mobiliteit verder uitgewerkt en daar worden de zorgen in meegenomen.
Groen
De groene ruimten waren vooral voor PvdA/GroenLinks en D66 aandachtspunten. Klovert benadrukt dat groen rond en in het dorp van groot belang is voor D66 ,hij is geen voorstander van zomaar 8.000 neergooien en alleen met organische groei kan het een levendig dorp worden.
Damen vraagt extra aandacht voor de groene schakel, een lijn tussen de tweede en derde tochtweg. Hij vraagt geen woningen te realiseren tussen de Tweede en Derde Tochtweg en de kassen weg te halen langs de Derde Tochtweg. Hierover kreeg hij weerstand over uit de raad. Hordijk benadrukte dat hiervoor geen geld is gereserveerd en ontraad het amendement van de PvdA/Groenlinks.
Nieuwerkerk Noord
Een van de uitkomsten van het akkoord is dat het gebied rond Nieuwerkerk Noord (tussen industriegebied Hoogeveenen, Westringdijk en de Eerste Tochtweg) niet voor grootscheepse woningbouw zal worden ingezet. “Tot 2035 is er met de bestuurlijke partners afgesproken dat dit niet voor woningbouw ontwikkeld gaat worden” aldus wethouder Hordijk.
De PvdA/Groenlinks heeft een amendement ingediend om weldegelijk het onderzoek te starten naar het gebied. Wethouder Hordijk ontraad dit amendement ten zeerste vanwege de afspraak. Hij was ook niet positief over de motie van de ChristenUnie/SGP maar kon wel leven met de out of the box mogelijkheid die hier in staat.
In het gebied heeft de grondbank én de gemeente Zuidplas veel gronden in bezit. Dit komt omdat ontwikkeling eerder was verwacht en daarom de gemeente beloofd had de gronden snel over te nemen van de grondbank. Toen de plannen in 2011 door de Raad van State werden vernietigd bleef Zuidplas met deze verplichting zitten en dat heeft de gemeente een aantal miljoen euro’s gekost om deze vervolgens te moeten afwaarderen.
Financïele risico’s
De gemeente Zuidplas loopt volgens raadslid Smit (NEZ) zeer grote risico’s en hij vreest dat Zuidplas straks 20 jaar lang een artikel 12 gemeente gaat worden. Bij een artikel 12 gemeente mag de gemeente alleen met toestemming van de provincie geld uitgeven en staat bij de provincie onder curatele. Hij trok het rapport van de Financiele Auditcommissie van de raad in twijfel en noemde dit een politiek orgaan van de gemeenteraad omdat NEZ hier niet inzit. Volgens hem hebben daarom bepaalde partijen meer informatie dan andere in de gemeenteraad.
Binnen no time zwaaide diverse raadsleden met de handen om aan het woord te komen en massaal vielen ze over Smit heen. Vooral de politieke insteek viel slecht bij Damen en Klovert die beiden benadrukten dat het hier gaat om een niet politiek onderdeel maar om een technische commissie. Smit ontkende zijn eerder aantijging maar raadsbreed viel men over hem heen. Toch hield hij voet bij stuk dat het risico te groot was omdat het gaat om € 750.000.000 en dat is €18.000 per inwoner.
Besluit 18 mei en vervolg
De gemeenteraad zal het voor een derde keer gaan behandelen in de gemeenteraadsvergadering van 18 mei. Burgemeester Weber wilde de behandeling op die avond beperkten tot de 14 moties en 5 amendementen maar de gemeenteraad riep de burgemeester terug. Het was al als opinierend op de agenda gezet en dat mag niet zomaar teruggedraaid worden.Alle stukken zijn hier te vinden
Hoogstwaarschijnlijk zal het voorstel op 18 mei ook ter stemming worden gebracht en worden gesteund door de gemeenteraad. VVD, CDA, ChristenUnie/SGP, D66 zijn voor het voorstel, PvdA/Groenlinks stemmen waarschijnlijk ook voor en NEZ is nog niet duidelijk. De twee SP raadsleden zullen zeker tegenstemmen.
Na het besluit van Zuidplas gaan de Provinciale Staten van Zuid Holland en de gemeenteraden van Rotterdam, Gouda en Waddinxveen alsmede de algemene vergadering van het Waterschap het voorstel behandelen maar met het bestuurlijke besluit wat er nu ligt, is de kans voor afwijzing aanzienlijk kleiner geworden.