8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Mogelijk vervuilde grond onder Moordrechtboog

De grond onder de Moordrechtboog (N457) tussen de A12 en A20 is mogelijk nog vervuild. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag en Trouw naar Thermisch Gereinigde Grond van het bedrijf Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM). ATM ontkent dat de grond mogelijk vervuild is. Uit de stukken is het niet duidelijk of dit op grondgebied van Waddinxveen of van Zuidplas is.

De gemeenteraad van Waddinxveen kreeg al per email een bevestiging dat deze TGG gronden zijn gebruikt, in Zuidplas is het nog stil. Waddinxveen laat weten dat de aanleg van de Moordrechtboog en de Parallelstructuur een provinciaal project is en het gaat om provinciale wegen.

De provincie Zuid Holland en Milieudienst ODMH hebben inmiddels het onderzoek gestart. ATM zegt zelf dat het na het proces bruikbare industriegrond is. TGG is vervuilde grond uit saneringen welke samen met teerhoudend asfalt onder extreem hoge temperaturen wordt gereinigd. Wat overblijft is volgens ATM bruikbaar als industriegrond.

In een schriftelijke reactie laat ATM aan EenVandaag weten :”ATM is een producent van gereinigde grond die voldoet aan de gestelde eisen welke zijn vastgelegd in een certificaat. Wij worden regelmatig getoetst zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Belangrijk te benadrukken is dat ATM zijn grondstromen indertijd niet direct aan een aannemer heeft geleverd“.

ATM is een producent van gereinigde grond die voldoet aan de gestelde eisen welke zijn vastgelegd in een certificaat.

Schritelijek reactie ATM aan EenVandaag

In Perkpolder (provincie Zeeland) loopt een vergaand onderzoek naar mogelijke vervuilingen. In Zuid Holland is deze grond gebruikt, naast de Moordrechtboog, bij de aanleg van de Maximabrug in Alphen aan den Rijn. Hier loopt inmiddels onderzoek naar de gevolgen van het gebruik van de TGG grond.

Opening Moordrechtboog en Parallelstructuur A12 door minister Schultz van Haegen en gedeputeerde Floor Vermeulen in 2016
Advertentie