8.5 C
New York
woensdag 19 juni 2024

Grote meerderheid gemeenteraad Zuidplas stemt voor vijfde dorp

Een grote meerderheid van de gemeenteraad van Zuidplas heeft op 19 mei voor het masterplan van het vijfde dorp gestemd. In het vijfde dorp komen 8.000 nieuwe woningen in het middengebied van de Zuidplaspolder alsmede het Koning Willem I bos en de industriegebieden Gouwepark II en Doelwijk II.

VVD, CDA. ChristenUnie/SGP, D66, NEZ en PvdA/GroenLinks stemden met 25 stemmen voor het voorstel van het masterplan, 2 stemmen van de SP raadsleden waren tegen. “Er zal nog veel water door de Hollandsche IJssel en de Rotte stromen maar dit is een historische avond” kenmerkte burgemeester Weber na afloop deze vergadering. Raadslid Baas was duidelijk “Niets heeft ons kunnen overtuigen om voor het voorstel te stemmen en we blijven naar de belofte naar onze kiezer en stemmen tegen“.

Er zal nog veel water door de Hollandsche IJssel en de Rotte stromen maar dit is een historische avond

Burgemeester Weber

Voor de PvdA/GroenLinks fractie was het piepend door de bocht, zo legde fractievoorzitter Helmer de voorstem van zijn partij uit. In de hoop de polder zo groen mogelijk te houden gaat de partij wel nog in het vervolgproces de strijd aan. Raadsleden Klovert (D66) en De Ruiter(CDA) wenste het college en de ambtenaren veel succes met het vervolg.

Smit (NEZ) bleef tot het einde zich keren tegen de actieve grondexploitatie maar de lokale partij stemde voor, net als ChristenUnie/SGP. Raadslid Molenaar beschreef het als een historisch besluit in de nog jonge periode van de gemeente Zuidplas. Fractievoorzitter van Wijnen van de VVD dankte zijn raadslid van Gerwen die veel voorbereiding op dit onderwerp heeft gedaan, maar er vanavond door ziekte niet bij kon zijn, voor haar inzet.

Naast de stemmingen over het voorstel werden er 13 moties en 2 amendementen ingediend, hiervan haalde vier moties niet de meerderheid. De aankomende tijd zal wethouder Hordijk en zijn team verder gaan met uitwerking van de plannen. Vanaf 2017, toen de gemeenteraad het bid maakte, is er veel in het geheim gesproken over het onderwerp met de gemeenteraad en met de bestuurlijke partners.

Advertentie