8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Raad Zuidplas wil dat ambtenaren beter met inwoners participeren

Afgelopen week werd in de gemeenteraad van Zuidplas een discussie gehouden over de participatie van inwoners en ondernemers en de gemeente. Wethouder Schuurman geeft dit ook aan in het raadsvoorstel en vroeg de gemeenteraad om meer geld. Dat laatste werd door de gemeenteraad niet echt gewaardeerd in een tijd van aangekondigde bezuinigingen. Het beslispunt dat de gemeenteraad er kennis van had genomen werd door enkele partijen behoorlijk op de hak genomen.

`Hoort het denken over participatie niet door het bloed van de aderen te stromen´stelde een van de raadsleden. De raadsleden keken naar de uitkomsten van de Quick Scan Lokale Democratie tijdens dit debat en waren geschrokken van het 35% vertrouwen in de inwoners in het gemeentebestuur.

Maar de schrik bij de diverse partijen over de negatieve resultaten kwam er poging tot sussen van VVD-er Uit de Bulten dat de enquete maar door iets meer dan 300 mensen was ingevuld en de representiviteit in twijfel trok ondanks de statistische onderbouwing. Uit de Bulten vind de participatie belangrijk maar stelt dat men het niet iedereen naar de zin kunnen maken als gemeente.

Net als Uit de Bulten vindt ook raadslid Klovert (D66) dat de timing van het voorstel in de tijd dat er mogelijk een bezuiniging aankomt bijzonder. Hij hekelt de manier waarop de belispunten in het voorstel zijn opgesteld “Het lijkt natuurlijk op zeuren van onze kant, maar ik meen dit heel serieus. Zo leg je toch geen raadsvoorstellen voor aan de gemeenteraad”. D66 hamert al jaren de matige kwaliteit van de raadsstukken.

Pouwels (PvdA/GroenLinks) steunt Klovert over de timing. Ze vraagt zich cynisch af of er nu zonder nieuwe investering wel wordt geïnvesteerd in participatie. “Actief en structurele deelname van bewoners is broodnodig en daarom is cultuurverandering nodig en niet omdat het in omgevingswet staat. Iedereen moet meedoen, tijdig en adequaat!” aldus Pouwels

Van Drenth (NEZ) legt de vinger op de voor hem mogelijke zere plek; de communicatie door de gemeente zelf. “We zijn er meerdere keren mee bezig mee, het draait om communicatie – goede zaak dat het wordt ingericht, huidige zaken op orde maken. Het schort er behoorlijk aan, brieven die NEZ ontving van bewoners, waarbij stoom van de tablet kwam, gaan vaak niet over het onderwerp maar de gemeentelijke communicatie ervan”.

Inwoners zijn de ervaringsdeskundigen die we nodig hebben

Benno de Ruiter (CDA)

Voor de ChristenUnie/SGP is de uitkomst van de Quickscan en de hieruit komende cijfers een reflectie hoe het nu gaat en raadslid Ambachtsheer is blij met de kaders die er u komen voor participatie. Rodenburg (SP) vraagt zich af of de communicatieafdeling nu meer gaat doen als er geld bij komt of dat het hetzelfde blijft. Ze wil geen besluit nemen over de financïen zolang er geen keuzes zijn gemaakt.

“Inwoners zijn de ervaringsdeskundigen die we nodig hebben maar gek genoeg is dat de inwoners alleen als ontvangers worden gezien en dat men bij een weerwoord geeft, men als lastig wordt gezien door de gemeente” vatte Benno de Ruiter (CDA) het samen. Hij roept op voor betere taal en minder juridische brieven en wil dat niet direct belanghebbenden maar ook verder er omheen als ontvanger gezien hoort te worden. Hij wil de gang naar de Kneuterdijk (Raad van State,red) verminderen en zorgen voor minder slapeloze nachten bij de inwoners.

Het plan is aangenomen waarbij PvdA/GroenLinks tegen stemde omdat zij vinden dat het ter kennis nemen geen raadsbesluit is. Op 8 juni praat de gemeenteraad verder over de quick scan lokale democratie, waarbij niet alleen een meerderheid van inwoners maar ook ambtenaren aangeven geen vertrouwen te hebben in bestuurders van Zuidplas

Advertentie