8.5 C
New York
zaterdag 13 april 2024

Bewijs door gluren op Facebook door Zuidplas wordt door rechter niet serieus genomen

De Rechtbank in Den Haag heeft in een zaak over, voor handhaving van een last onder dwangsom, het verkrijgen van bewijs door gebruik van Facebook berichten niet serieus genomen. Daarnaast was de rechter totaal niet overtuigd door de rest van de bewijslast van de gemeente Zuidplas.

In de zaak waarbij de bewoners van een recreatiewoning beroep hadden ingesteld tegen de invordering van de dwangsom ad 20.000 euro had de gemeente Zuidplas via de omgevingsdienst ODMH allerlei bewijsvoering laten aangedragen om aan te tonen dat er permanent gewoond werd. Zuidplas stelde dat het echtpaar er wel permanent moest wonen want de ODDMH had onderzocht waar de school en waar de dochter dansles kreeg in Moordrecht en niet in de woonplaats Zoetermeer waar de bewoners ingeschreven staan. De rechter wees Zuidplas er op dat Zoetermeer en Moordrecht niet ver van elkaar liggen en veegde dit bewijs van tafel.

De bewoners zijn er op woensdagmiddag, de schoolvakanties en in de weekenden graag in hun recreatiewoning op het park in Moordrecht. Zuidplas vond dit een grijs gebied qua recreatie en het tegen permanente bewoning aanzitten. Omdat er geen norm van maximale recreatie is ging de rechter daar niet in mee.

Zuidplas kwam met facebookberichten waar aangetoond was dat er sprake dat men in de recreatiewoning zat. De rechter nam dit niet serieus omdat het juist in de weekenden en vakantie de berichten geplaatst waren. Juist vorige week werden er door PvdA/GroenLinks raadslid Sep Pouwels vragen gesteld over gluren op sociale media door de gemeente Zuidplas.

Een ander argument van Zuidplas, dat de bus van de bewoner niet in Zoetermeer geparkeerd was, was voor de rechter geen bewijs, net als de aanname van de vertegenwoordiger van Zuidplas dat deze dan wel in Moordrecht geparkeerd zou staan.

Ondanks de vergezochte bewijslast, die invloed hebben op de levenssfeer van het echtpaar, noemde de rechter de onderzoeksrapporten te summier en meende dat het besluit tot inning van de dwangsom niet deugdelijk gemotiveerd is. De gemeente zal opnieuw moeten aantonen dat er sprake is van permanente bewoning om de dwangsom alsnog op te eisen, met in achtneming van deze uitspraak.

In Zuidplas wonen op diverse parken mensen permanent in een vakantiewoning of een chalet. Een deel daarvan hebben een persoonlijke gedoogbeschikking of hebben een object gebonden toestemming om daar te wonen. Zuidplas is al langere tijd bezig met handhaven van de permanente bewoning. De provincie Zuid-Holland was ook tegen permanente bewoning maar is nu aan het kijken of op deze manier, als het geen echt vakantiepark meer is, dit toch toe te staan zoals in Zevenhoven gemeente Nieuwkoop.

Advertentie