8.5 C
New York
dinsdag 16 april 2024

Geen strafrechtelijke gevolgen Zuidplas voor te vroeg openbaar maken stukken vijfde dorp

Navraag bij de Officier van Justitie heeft als resultaat opgeleverd dat er geen strafrechtelijke gevolgen zijn voor het zonder toestemming van de gemeenteraad openbaar maken van stukken over het Vijfde Dorp. Dat is terug te lezen in een informatienota van het college van B&W aan de gemeenteraad van Zuidplas.

Bij het bekend maken van het masterplan Middengebied zijn stukken openbaar gemaakt door het college van B&W waarover de gemeenteraad geheimhouding had afgesproken. PvdA/Groenlinks heeft aan de bel getrokken na publicatie en voelde zich niet serieus genomen. Enkele dagen later volgde een informatienota waarover Gouwe IJssel Nieuws publiceerde. Diverse fractievoorzitters hadden deze nota nog niet gelezen en waren niet blij dit uit de media te moeten vernemen.

De toelichting in de nieuwe informatienota is : “Het openbaar maken van een, in casu geheime bijlage op grond van artikel 25 van de Gemeentewet is een misdrijf in de zin van artikel 272 van het Wetboek van Strafrecht. Alvorens door het college van burgemeester en wethouders in overweging is genomen aangifte te doen, is door de burgemeester en daarna op ambtelijk niveau contact gezocht met de officier van justitie. De officier van justitie heeft nadat zij alle aan haar overgelegde stukken had bestudeerd en intern overleg had gehad geen aanleiding gezien om het college van burgemeester en wethouders te verzoeken aangifte te doen of zelf een strafrechtelijk onderzoek in te stellen“.

De motivatie voor geen strafrechtelijke vervolging is dat de gemeenteraad vrij kort erna de geheimhouding er vanaf gehaald heeft en omdat er geen sprake is van opzet maar per ongeluk een blijlage is gepubliceerd.

Advertentie