8.5 C
New York
vrijdag 12 augustus 2022

Zuidplas heeft onduidelijk zicht op aantal arbeidsmigranten

De gemeente Zuidplas heeft een onduidelijk zicht op het aantal arbeidsmigranten die werken en/of wonen in de gemeente. Dat blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen van raadslid Pouwels van PvdA/GroenLinks. Zij heeft de huisvesting aan de orde gesteld na de vondst van vijftig Roemeense arbeidsmigranten aangetroffen in het Limburgse Linne begin juni. Volgens de gemeente Maasgouw leefde de arbeiders onder erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden.

Op de vraag of de gemeente zicht heeft op het aantal arbeidsmigranten moet de gemeente het antwoord schatten en kan het niet onderbouwen :”De gemeente heeft geen volledig inzicht op de huidige huisvesting van de arbeidsmigranten. Uit eerdere gesprekken met diverse stakeholders kan een aanname gedaan worden dat er zeker meer dan 1.000 arbeidsmigranten in de gemeente Zuidplas werkzaam zijn. Soms zijn er wel vermoedens over plekken waar arbeidsmigranten zouden kunnen verblijven. Het zicht op de aantallen, locaties en omstandigheden is echter zeer summier en incompleet“.

Pouwels vroeg aan het college of het bekend was of er individuen of organisaties actief zijn die arbeidsmigranten onder problematische woonomstandigheden huisvesten. Dat is vaak niet bekend blijkt uit het antwoord maar als er een melding komt wordt er naar gekeken en er loopt nu na een melding, een handhavingsverzoek. Op grond van de huisvestingsverordening kan de gemeente handhaven maar geeft de gemeente toe dat de handhavingsorganisatie nog moet worden ingericht.

Op de vraag of er een aanmeldingsplocht is, laat de gemeente wenten dat dit niet het geval is: “Voor zover wij weten niet, ten minste niet bij de gemeente. Het gaat hier vaak ook om
arbeidsmigranten uit de EU die hier formeel ook mogen werken
“. Zuidplas is in overleg met andere gemeenten en bezig met beleid op te stellen om beleid op te (laten) stellen voor de huisvesting van arbeidsmigranten en kamerverhuur, waar de kwalitatieve opgave ter bescherming van arbeidsmigranten wordt meegenomen. In Zuidplas zijn veel arbeidsmigranten bij tuinbouwbedrijven en de slachterijen actief.

Advertentie