8.5 C
New York
donderdag 16 september 2021

President RMS : Reizende tentoonstelling in 2 werelden – Molukkers in Nederland schept een historisch onjuist beeld

In een verklaring van de regering in ballingschap Republik Maluku Selatan (RMS) wordt het initiatief van de reizende tentoonstelling die op 11 september wordt gestart in Moordrecht, verworpen. De inhoud van de tentoonstelling, het niet uitnodigen van de RMS en het niet juist tonen van de rol van de Nederlandse regering zijn de argumenten waarom de RMS de tentoonstelling verwerpt.

Mr. J.G. Wattilete, president van de regering in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken legt de weerstand tegen de tentoonstelling uitgebreid toe. Hij ziet het comité Molukse herdenking als een organisatie zonder draagvlak en had het correct gevonden als het samenstellen van de deze tentoonstelling overgelaten had aan hen die namens het Molukse volk politieke- en maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen.

De rol die de tentoonstelling laat zien over de RMS doet veel pijn aldus Mr. Wattilete :”De RMS wordt neergezet als een afscheidingsbeweging. Er is geen sprake van afscheiding, maar van een bezetting van het grondgebied van de RMS. Immers nadat de RMS op 25 april 1950 was geproclameerd heeft de eenheidsstaat Republiek Indonesië, welke op 17 augustus 1950 eerst is ontstaan met hulp van Nederlandse schepen van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij (KPM), de RMS aangevallen met militair geweld en daarna het grondgebied van de RMS bezet. Deze bezetting duurt tot op heden voort. Het kiezen voor deze Indonesische versie inzake het ontstaan van de RMS – als één van de eerste onderdelen van de tentoonstelling- heeft tot gevolg, dat er een valse start wordt gemaakt“. 

De president heeft zijn gedachten over de rol van de Nederlandse regering in deze verklaring :”Nederland heeft het Molukse volk na 350 jaren van koloniale onderdrukking verraden. Niet enkel de Molukse gemeenschap in Nederland, maar in het bijzonder die op de Molukken. Het niet ondersteunen door de Nederlandse regering van de uitoefening van het recht op zelfbeschikking van het Molukse volk – zoals gestalte heeft gekregen middels de proclamatie van de RMS – was een handeling in strijd met het internationaal recht“.

De RMS heeft van de gemeente Zuidplas én van het Comité geen uitnodiging gehad. Volgens de president kreeg de RMS, bij het verzoek om aanwezig te zijn, als reactie van burgemeester Weber dat het om een ‘lokale aangelegenheid’ gaat. “Deze tentoonstelling zal van start gaan op 11 september 2021 in Moordrecht. In Moordrecht is een grote Molukse gemeenschap gevestigd. Leden van deze gemeenschap staan bekend als trouwe en fanatieke aanhangers van de RMS. In dit licht is het onaanvaardbaar te noemen, dat een verzoek om een of meerdere vertegenwoordigers van de RMS-regering aanwezig te laten zijn bij de opening, door de Burgemeester is afgewezen” aldus president Wattilete. De hele verklaring is hier te lezen.

De tentoonstelling in 2 werelden|Molukkers in Nederland, naast de Brede School aan de de Oudersvrucht in Moordrecht, wordt zaterdag 11 september officïeel geopend door burgemeester Weber. Vanaf 14:00 uur is de tentoonstelling voor het publiek geopend. Eerder al tekende burgemeester Weber de oproep om het leed van de Molukkers te erkennen.

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
684VolgersVolg