8.5 C
New York
donderdag 16 september 2021

Tentoonsteling ‘in twee werelden – Molukkers in Nederland’ geopend door eerste bewoner Molukkenwijk Moordrecht

Met toespraken, hapjes en muziek werd de tentoonstelling  ‘in twee werelden, Molukkers in Nederland’ op zaterdag 11 september geopend naast de Brede School in Moordrecht. Deze tentoonstelling gaat de aankomende maanden door heel Nederland en de aftrap was in Moordrecht. Deze keuze voor dit dorp was niet voor niets, al 60 jaar is er in het Moordrecht een Molukkenwijk.

De tentoonstelling is rond vijf containers (elk een eigen thema) met foto’s en objecten over de twee werelden waarin de eerste generatie Molukkers terecht kwamen en over het vervolg in Nederland. Burgemeester Weber schetste het als ‘Uw thuisland op de Molukken en uw thuishaven aan de Hollandsche IJssel. De geschiedenis van onze Molukse inwoners valt in twee werelden uiteen : hier en daar, verleden en toekomst’.

De geschiedenis van onze Molukse inwoners valt in twee werelden uiteen : HIer en daar, Verleden en toekomst

Burgemeester Weber (Zuidplas)

De letterlijke maar zeker ook figuurlijke kille ontvangst in Nederland heeft diepe sporen achter gelaten, dwars door genereaties heen, dat het moeilijk is geweest om een plekje te vinden in de Nederlandse samenleving en het vertrouwen te hervinden. Daarom is het belangrijk dat de geschiedenis van de Molukse inwoners en hun voorouders wordt doorverteld. De reizende tentoonstellingen toont juist dat verhaal” vertelde burgemeester Weber in zijn openingsspeech. De burgemeester vertelde dat een deel van zijn roots in Nederlands Indïe liggen, zijn oma kwam er vandaan en zijn vader is geboren in Surabaya

Naast het er opnieuw naar kijken, vinden wij het belangrijk dat nieuwe generaties Molukse maar ook Nederlandse en andere culturen op de hoogte worden gesteld van de Molukse geschiedenis. Daarom vonden we het belangrijk dat de basisscholen in de gemeente Zuidplas ook betrokken worden bij de tentoonstelling” vertelde Joke Sapuletej-de Fretes namens de vijf samenwerkende Molukse organisaties. De basisscholen en de voorgezet onderwijs locaties in Zuidplas brengen in de laatste week van de tentoonstelling een bezoek.

Na de toespraken en het muziekale optreden van Tifabroep Totobuang was het tijd voor de opening. Hiervoor was tante de Fretes-Laisina gevraagd. Tante Lin woont vanaf 1961 in een van de eerste huizen van de Moordrechtse Molukkenwijk en op haar 82 jarige leeftijd mocht ze met de burgemeester een lintje doorknippen. Daarna ging tane Lin met de burgemeester door de tentoonstelling heen.

Tante Lin en burgemeester Weber

Voor de inwoners van de wijk was er op de avond vooraf al een voorbezichting geweest omdat er door een verklaring van de RMS regering wat onrust was ontstaan. Maar de bewoners keken vooral met interesse naar de foto’s. De mensen herkennen hun familie en bekenden op de foto’s van de tentoonstelling. Soms waren dit mensen die er niet meer zijn, of die ze al jaren niet gezien hebben en dat gaf dan weer genoeg reden om te praten.

Tot einde van de maand is de tentoonstelling op maandag tot en met zaterdag te bewonderen, de laatste week is deze vooral voor de scholen in Zuidplas. De volgende stop van de tentoonstelling is in Vlissingen.

Meer foto’s van de tentoonstelling en de opening zijn hier te vinden.

Twee koffers
Eén van de hostessen van de tentoonstelling kreeg het even moeilijk bij het zien van die 2 koffers in de tentoonstellingsruimte. Waarom ? Haar ouders hadden 2 ingepakte koffers staan in de slaapkamer. Daar mocht niemand aankomen, ze mochten niet geopend worden. Want die koffers stonden klaar voor als ze het sein zouden krijgen dat ze weer terug mochten naar de Molukken. Want hun verblijf hier was tenslotte maar tijdelijk…

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
684VolgersVolg