8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Zorgen bewoners West- en Oostringdijk over komst snelfietspad F20 nemen rap toe

De zorgen van bewoners van de West- en Oostringdijk in Moordrecht nemen rap toe. Dat blijkt uit een brief die de belangengroep heeft uitgestuurd naar de bewoners in Moordrecht. Ze vrezen dat er, in tegenstelling wat aan de gemeenteraad is beloofd, wel gestuurd wordt op een snelfietsroute F20 over de West- en Oostringdijk van Moordrecht. Het vertrouwen van de bewoners in de gemeente en onderzoeksbureau Antea is gedaald tot wantrouwen.

De kerngroep van de bewoners trekken deze conclusies na een informatieavond op 23 september in Hotel van der Valk in Nieuwerkerk. Tijdens een presentatie ging het vooral over de inpasbaarheid van de route en dat het fietspad 4,25 meter breed moet zijn volgens de normen. De dijk is maar 3 meter breed en op sommige plekken zelfs maar 2,25 meter. Hier werd zelfs een tekening voor getoond.

De bewoners zijn ook verrast over voorstel door Antea om eenrichtingsverkeer bij het benzinestation en snackbar aan de Westringdijk om te draaien en een heg daar te plaatsen. Hierdoor moeten straks bezoekers de hele dijk af rijden na hun bezoek. De bewoners hekelen ook het tonen van foto’s van plekken elders waar een snelfietsroute al ligt.

Eerder gaf de gemeente aan, ook aan Gouwe Ijssel Nieuws, dat de onderzoeksopdracht uit drie delen zou bestaan: 1- het verkeersveilig maken van de West- en Oostringdijk 2- het onderzoeken van een alternatieve route ten noorden en 3- een alternatief met de ambitieroute die er komt. Uit de presentatie bleek dat Antea vooral de inpasbaarheid had bekeken en niet naar de ambitieroute. Het alternatief, het hoedje genoemd door Antea, zou enkel nadelen hebben maar er werden verder geen onderzoeksresultaten getoond. Het onderzoek kost €55.000 en werd kritisch ontvangen door de bewoners.

De bewoners hebben de gemeenteraadsleden inmiddels met hun ervaringen aangeschreven omdat zij van mening zijn dat de uitkomst van Antea tot nu toe niet overeenkomen met de opdracht van de gemeenteraad van Zuidplas. Tijdens de vorige raadsvergadering was duidelijk dat de raad deze opdracht bleef vasthouden en lieten meerdere partijen weten dat een snelfietsroute over de West- en Oostringdijk onbespreek was. Tijdens deze vergadering waren de collegepartijen minder uitgesproken over de route door Moordrecht dan de oppositiepartijen.

De fractie van de PvdA/Groenlinks heeft inmiddels mondelingen vragen ingediend voor de raadsvergadering van 5 oktober aanstaande. De partij wil nu echt weten wat de tekst is van de onderzoeksopdracht en waarom de avond eigenlijk alleen ging de West- en Oostringdijk. De fractie vraagt tevens wel commitment er inmiddels is gegeven aan de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Gouda en Rotterdam.

Kortom wethouder Schuurman heeft wel wat uit te leggen aan de gemeenteraad omdat hij tijdens de vorige vergadering nog stellig was dat de opdracht van de raad werd uitgevoerd maar het nu toch lijkt of Antea vooral de inpasbaarheid wil onderzoeken. Sinds de komst van het plan om over de dijk te gaan is er grote weerstand uit Moordrecht, meer dan 800 inwoners hebben hun handtekening gezet tegen de komst. Naast weerstand in Moordrecht is er ook sprake van weerstand van de route over de ‘s-Gravenweg in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Advertentie