8.5 C
New York
maandag 6 december 2021

Wissel in genomineerden voor Cultuurprijs Zuidplas

De dansschool Explosion Dance heeft de organisatie van de Cultuurprijs gemeente Zuidplas gevraagd om hen dit jaar niet te nomineren. Daarom is de Nieuwerkerkse theatermaker en stemacteur Peter Lems toegevoegd als kandidaat. Naast Lems staan ook schrijver Rob Stolk en de Stichting Steenovens Klein Hitland op de lijst van mogelijke winnaars. Eén van hen zal op 5 november de prijs ontvangen uit handen van wethouder Jan Verbeek. 

Bekendmaking nominaties

Tijdens de cultuurborrel vorig weekend werden de genomineerden voor de cultuurprijs bekend gemaakt. Via de aanwezige journalist en jurylid Peter Schilthuizen kwam het kort daarna in het AD. Schilthuizen wist op dat moment nog niet dat juryvoorzitter Henk ten Hoopen bericht had gehad van Explosion Dance dat zij niet wilden meedingen naar de prijs. Er moest een nieuwe kandidaat aan de ‘shortlist’ worden toegevoegd. In een persbericht maakten stichting en gemeente op 14 oktober bekend dat ook Peter Lems genomineerd is. 

Explosion Dance

De Nieuwerkerkse dansschool Explosion Dance is door Linda Cramer op 18 jarige leeftijd gestart. De school is gespecialiseerd in streetdance en hiphop. Iedereen is welkom. “Gelijkheid, aandacht voor elke leerling en het opkrikken van zelfvertrouwen staat centraal. We willen iedereen de mogelijkheid bieden zich te uiten in dans”. Voor Linda kwam de nominatie als een complete verrassing. “Ik wist er niets van en weet ook niet wie ons heeft aangedragen bij de jury. Maar dat is alleen maar lief”. Ze vindt het leuk dat ze genomineerd is en wil een volgende keer met Explosion Dance graag meedingen naar de prijs. “Helaas kan het dit jaar niet vanwege prive-omstandigheden”.

Dilemma

Dat stelde de organisatie van de Cultuurprijs voor een dilemma. Met het reeds bekend zijn van de originele lijst, zou immers al duidelijk zijn dat de nieuwe genomineerde eerst op plaats 4 stond. Die zou geen enkele kans maken om de prijs mee naar huis te nemen. En toch is er nog alle reden tot hoop voor Peter Lems. Volgens Ten Hoopen had de jury dit jaar de keuze uit acht kandidaten. Gek genoeg zat Lems daar niet bij. “We werden pas recent op hem geattendeerd”. 

Peter Lems

Als Explosion Dance in de originele jurybeoordeling bovenaan zouden hebben gestaan, maakt ook Lems een goede kans. De doelgroep en de missie van beide kandidaten lijken sterk op elkaar. Ook Lems richt zich op het versterken van het zelfvertrouwen bij kinderen. In Zuidplas is Lems vooral bekend van het theaterstuk ‘Ik ga op reis, Pieter!’ over de tweede wereldoorlog. En recent is hij een theatercursus gestart gericht op presentatievaardigheden voor kinderen”. De titel hiervan is ‘hier ben ik’. Wellicht dat die drie woorden ook de aandacht van de jury hebben getrokken. Maar dat blijft ook voor Lems nog gissen. “Waarom ik ben genomineerd? Ik was totaal verrast. Ze zeiden dat ik dat wel zou horen op 5 november”. 

Spanning tot het eind

Bij scripts zoals deze kan het niet anders dan dat outsider Lems uit het niets de prijs pakt en Explosion Dance het volgend jaar de beste blijkt. Maar dan gaan we voorbij aan de stevige andere kanshebbers. Ook Rob Stolk en de Stichting Steenovens Klein Hitland zetten zich immers al jarenlang succesvol in voor de cultuur in de gemeente Zuidplas. Het blijft dus spannend tot het einde, als Jan Verbeek in Swanla op 5 november de verlossende woorden uitspreekt. “En de winnaar van de Cultuurprijs gemeente Zuidplas 2021 is….”.

De (ex) genomineerden

Rob Stolk

Steenovens Klein Hitland

Peter Lems (theaterstuk ‘Ik ga op reis, Pieter!’)

Explosion Dance

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
710VolgersVolg