8.5 C
New York
woensdag 17 april 2024

Provinciale subsidie voor restauratie Eendrachtsmolen Zevenhuizen

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland heeft aan diverse projecten in de provincie een subsidie toegekend om de restauratie van Rijksmonumenten te ondersteunen. GS van de provincie kan dit beslutien omdat Provinciale Staten het eerdere bereikte subsidieplafond heeft verhoogd met €2.816.957. Een deel van dit bedrag is toegewezen aan de restauratie van de Eendrachtsmolen in Zevenhuizen.

Met het besluit om deze subsidieaanvragen alsnog te honoreren, zijn niet alleen deze rijksmonumenten geholpen maar wordt tevens een bijdrage geleverd aan het inlopen van de restauratieachterstand in Zuid-Holland. Op dit moment verkeert 12,8% van de rijksmonumenten in een slechte staat. Het streven van de provincie is om op termijn het percentage slecht of matig onderhouden monumentale gebouwen terug te brengen tot 10%.

De Eendrachtsmolen, een zogenaamde grondzeiler, is in 1727 gebouwd en staat bij het Zevenhuizer Verlaat bij de Hennipsloot. Sinds 1949 is de molen eigendom van het Hoogheemraadschap van Schieland, inmiddels gefuseerd tot het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

De hoogte van de subdisie is niet bekend maar wordt door de Provincie gezien als een co-financiëring, maximaal 50% van het restauratiebudget kan worden vergoed. In de regio is er tevens aan het Moreau-orgel in de St. Janskerk te Gouda een subsidie toegekend. In een eerdere fase werd er al een soortgelijke subsidie toegekend aan de Geertruidehoeve in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Advertentie