8.5 C
New York
vrijdag 22 november 2024

Toename Amerikaanse rivierkreeften in Schieland

Uit het jaarlijkse Amerikaanse rivierkreeften onderzoek is gebleken dat er bij de tellingen in 2021 iets meer rivierkreeften zijn dan in 2020. Op een locatie nabij het Westeinde in Moordrecht werden er maar liefst 43 gevangen, in heel het gebied van Schieland (Zuidplas, Rotterdam, Waddinxveen, Lansingerland) werden er 113 rivierkreeften gevonden.

Het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard trekt de volgende conclusie uit het onderzoek ; “Er zijn in 2021 drie verschillende soorten uitheemse kreeften gevonden, waarvan de Rode Amerikaanse Rivierkreeft het meest talrijk is. Het is duidelijk dat de kreeften in de hele Krimpenerwaard voorkomen. In Schieland komen ze op een kwart van de locaties voor. De meeste kreeften zijn in het midden van de Krimpenerwaard gevonden. In Schieland zijn de kreeften voornamelijk langs de rand aangetroffen en in kleinere aantallen. De vraag of de kreeftenpopulatie zich uitbreid in dichtheid en/of areaal, kan pas worden beantwoord als het onderzoek meerdere jaren is uitgevoerd“.

Kaart met de hoeveelheid gevangen kreeften per locatie. De open cirkels geven aan dat daar geen kreeften gevangen zijn.

De kleine aantallen in het onderzoek staan niet in verhouding tot de meldingen op sociale media en door leden van de Gouwe IJssel Nieuws redactie. Marien Mulder trof er diverse aan op de Nieuwerkerkse Verbindingsweg :”Van ‘t voorjaar zag ik er binnen 10 minuten zeker tientallen zonder enige moeite…“. Fotograaf Rob Belterman heeft de kreeften al diverse keren ontmoet en zoals op zijn foto boven het artikel, werd hij niet vriendelijk begroet. Naturalis roept mensen op waarnemingen te melden en heeft zelfs een telkaart met uitleg online staan.

In het onderzoek gaat het om drie soorten die voorkomen in het werkgebied van het Hoogheemraadschap: De Rode Amerikaanse Rivierkreeft, de gestreepte Amerikaaanse rivierkreeft en de gevlekte Amerikaanse rivieerkreeft. Dit onderzoek geeft meer inzicht in de verspreiding van de rivierkreeften. Met deze informatie krijgt HHSK meer inzicht waar de rivierkreeft de waterkwaliteit negatief beïnvloedt. Mogelijk helpt het ook om te begrijpen waarom de kreeften op sommige plaatsen wel of niet voorkomen. Dat kan vervolgens weer aanknopingspunten geven om maatregelen te nemen.

Sinds 2016 staat deze soort op de lijst van invasieve exoten die zorgwekkend zijn voor de Europese Unie. Dit betekent onder andere dat levende exemplaren van deze soort niet langer in de Europese Unie mogen worden gehouden, ingevoerd, vervoerd, gecommercialiseerd, gekweekt, gebruikt, uitgewisseld noch vrijgelaten in de natuur.

Amerikaanse rivierkreeften komen oorspronkelijk niet voor in Nederland. In wateren hier zorgen deze uitheemse kreeften voor overlast en problemen. Ze graven gangen en holen in oevers, waardoor oevers verzwakken, afbreken en er meer bagger ontstaat. Dit kan leiden tot extra kosten voor baggeren en het herstellen van oevers. Ook woelen deze kreeften de bodem om, verknippen waterplanten, eten veel kleine waterdieren en planten zich snel voort. Dit verstoort de natuurlijke balans en is slecht voor de waterkwaliteit en biodiversiteit. Ze dragen vaak ook virussen bij zich waar ze zelf immuun voor zijn, maar die dodelijk zijn voor onze inlandse rivierkreeften.

Volgens de website van Sportvisserij Nederland is het niet verboden om ze te vangen: “mits je met een hengel vist. Kreeften vangen met beroepsvistuig (zoals korven, fuiken en netten) is voorbehouden aan personen die als beroepsvisser geregistreerd staan. Zo’n registratie is aan te vragen bij het ministerie van Economische Zaken, maar zul je als particulier niet snel krijgen“. In diverse landen is de Amerikaanse Rivierkreeft een specialiteit op de menukaart. Op de onderstaande foto van Sylvia van Straalen is te zien dat de reiger dit inmiddels ook weet.

Advertentie