8.5 C
New York
zondag 19 mei 2024

Snel duidelijkheid over mogelijke locaties voor opvang asielzoekers

Het college van B&W van Zuidplas verwacht volgende week al zicht te hebben op mogelijke locaties voor noodopvang van asielzoekers in Zuidplas. Voordat deze locaties bekend gemaakt worden, wil het college eerst met omwonenden in gesprek. Het is nog niet duidelijk of de gemeente ook daadwerkelijk een concrete vraag naar opvang krijgt van het COA. 

Het Centraal Orgaan voor opvang van Asielzoekers (COA) heeft aangegeven dringend behoefte te hebben aan opvanglocaties voor asielzoekers (GouweIJsselnieuws 24 oktober 2021).

Snel, maar zorgvuldig

Tijdens de gemeenteraad van 26 maart vertelde wethouder Jan Hordijk dat de gemeente al bezig is met een inventarisatie van mogelijke locaties in Zuidplas. Veel raadsleden gaven aan verantwoordelijkheid te voelen dat opvang hier beschikbaar komt als dat nodig is. Een inventarisatie naar mogelijkheden in Zuidplas moet volgens de raad snel, maar zorgvuldig, gedaan worden. Waar veel partijen de noodzaak benadrukten, was de VVD terughoudender. Fractievoorzitter Ferry van Wijnen: “wij zitten niet te wachten op noodopvang of regionale opvang in Zuidplas”.

Vertrouwelijk

Wethouder Hordijk schatte in nog een week nodig te hebben om de eerste inventarisatie af te ronden. Het resultaat daarvan zal hij delen met de gemeenteraad. Om omwonenden van deze potentiële locaties niet te verrassen, lijkt het erop dat dit eerst ‘onder geheimhouding’ zal gebeuren.

Advertentie