8.5 C
New York
maandag 24 januari 2022

Bomen en ‘wurmen’ de grond in op boomfeestdag

Op woensdag 10 november werd de 65ste editie van de jaarlijkse landelijke boomfeestdag gehouden. In gemeente Zuidplas gaan kinderen van vier verschillende basisscholen hieraan deelnemen. Op woensdag 10 november planten zij bomen met wethouders Jan Willem Schuurman, Jan Verbeek en burgemeester Han Weber.

Groep 5 van de Wingerd aan de van Beethovenlaan in Nieuwerkerk aan den IJssel hadden er al vroeg zin in. Door Verheij Groenbeheer was de dag er voor 10 kubieke meter zand onder het schoolplein vervangen voor speciale bomengrond en de bomen stonden al klaar. Verheij heeft hier drie dakplatanen met de kinderen en wethouder Verbeek in de grond gezet. Maar voor een goede grondkwaliteit moesten er wormen bij de bomengrond worden gelegd. Dat was voor de kinderen geen probleem, de ‘wurmen’ gingen er bij maar niet voordat men even deze diertjes vast had gehouden.

Na het planten van plantjes in de boomspiegel was het tijd zongen de kinderen een bedankliedje voor de gemeente en was het tijd om de handen te gaan wassen. Verheij had voor de kinderen nog een tasje met een paar kadootjes er in.

Thema van de Nationale Boomfeestdag 2021 is: Bomen maken gezond!

Groen is het afgelopen jaar voor zowel volwassenen als voor kinderen belangrijk(er) geworden. Het wordt meer gewaardeerd, en groen levert ook een positieve bijdrage aan de gezondheid. In een groene (school)omgeving bewegen kinderen meer, ontwikkelen ze beter motorische vaardigheden en laten ze meer divers en creatief spel zien. In vergelijk met een ‘versteende’ (school)omgeving zorgt het voor minder stress en een hoger psychologisch welbevinden van kinderen. Daarnaast concentreren ze zich beter en voelen ze zich energieker.

Ook voor docenten is het fijn om les te geven in een groene omgeving. Zij hebben hierdoor een betere weerbaarheid tegen stress, en herstellen de leerkrachten sneller van stress en vermoeidheid. Kortom, genoeg redenen om de speel- en leeromgeving van kinderen te vergroenen. Het thema van de Nationale Boomfeestdag 2021 is dan ook: Bomen maken gezond!

Dit jaar plant de gemeente Zuidplas daarom bomen verschillende schoolpleinen voor het verder vergroenen van de (school)omgeving. Naast de Wingerd kregen de Eendragt in Zevenhuizen, de Lallemanschool en de St. Jozefschool (beiden in Moordrecht) dit jaar bomen op het schoolplein.

Advertentie
Advertentie