8.5 C
New York
zondag 19 mei 2024

Hoogheemraadschap heeft nog 74.000 euro over voor vergroenen van tuinen in 2021

Sinds 1 juli dit jaar biedt het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard een subsidie aan voor het ‘waterproof’ maken van de tuin. Al tientallen inwoners uit het gebied waarin het hoogheemraadschap actief is, maakten gebruik van de regeling. Toch is er nog een flink bedrag van € 74.000,- over. Het hoogheemraadschap roept inwoners en bedrijven daarom op om nog voor het einde van dit jaar subsidie aan te vragen.

Het wordt warmer en het regent harder en langer. Tegelijkertijd blijft het langere periodes droog. Klimaatverandering heeft grote gevolgen en vraagt om ingrijpende en duurzame maatregelen. Met de campagne ‘Samen Waterproof’ en de subsidieregeling Klimaat en Ruimte wil het hoogheemraadschap inwoners en bedrijven stimuleren om hun omgeving aan te passen aan het veranderende klimaat. Met het idee dat vele kleintjes samen weer een grote maken.

Met de subsidie die het hoogheemraadschap de afgelopen maanden aan inwoners en bedrijven heeft uitgegeven, is al 1.100 m2 vergroend. Dit betekent dat bij elkaar ruim 2 tennisbanen aan tegels en grijze daken zijn vervangen door groen. Ook komt het schone regenwater van ruim 260 m2 aan dakoppervlak niet meer terecht in het riool en wordt een hoeveelheid van 50 badkuipen aan water op de plaats waar het valt opgeslagen in plaats van dat het wordt afgevoerd. Door deze aanpassingen kunnen deze plekken zware regenbuien beter aan. Ook is er dan minder last van droogte in periodes met weinig regen.

Het hoogheemraadschap verstrekt subsidie voor drie soorten maatregelen: het vergroenen van de tuin, het opvangen van regenwater en het afkoppelen van de regenpijp waardoor deze in de tuin uitkomt in plaats van in het riool. Subsidie kan worden aangevraagd via de website van het hoogheemraadschap: www.hhsk.nl/samenwaterproof. Hier staat ook meer informatie over de voorwaarden van de subsidieregeling.

Een van de subsidieaanvragers is de heer Qualm uit Waddinxveen. Hij verving een deel van zijn tegels door groen, koppelde 2 regenpijpen los van het riool en zorgde voor een plek in de tuin waar het regenwater terecht kan en langzaam de grond in kan zakken (wadi). “Ik ben blij met het resultaat. Het tuinplezier is absoluut toegenomen en op deze manier dragen we bij aan het klimaatbestendig maken van onze woonomgeving. Dat vinden mijn vrouw en ik belangrijk.”

Advertentie