8.5 C
New York
dinsdag 16 april 2024

Gemeente Zuidplas noemt jaarwisseling beheersbaar

Dit jaar ging de jaarwisseling gepaard met de nodige vuurwerkoverlast, ondanks het landelijk vuurwerkverbod. Toch spreekt de gemeente Zuidplas van een beheersbare situatie in alle dorpen. Het merendeel van de inwoners hield zich aan de maatregelen en heeft de jaarwisseling voornamelijk thuis gevierd. Helaas zijn er toch op verschillende plekken vernielingen aangericht. De komende dagen wordt geïnventariseerd wat de schade is

Oproep Mobiele Eenheid in Moordrecht

In een persbericht geeft de gemeente Zuidplas aan dat, afgezien van enige vuurwerkoverlast, het rustig was in Zevenhuizen en Nieuwerkerk aan den IJssel. In Moordrecht verliep oudejaarsdag anders. Hier veroorzaakte een groeiende groep jongeren in de middag veel overlast. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en naar voorbijgangers en politie gegooid. Daarnaast werden meerdere vernielingen in de openbare ruimte aangericht en moest de brandweer uitrukken voor een brand bij een elektriciteitshuisje. Gezien de grimmige sfeer is uit voorzorg de Mobiele Eenheid opgeroepen om de brandweer te begeleiden. Gelukkig bleek inzet niet nodig. Wel heeft met behulp van leden van de ME de politie diverse jongeren weten te identificeren. Richting deze groep ondernemen politie en gemeente verdere actie.

Zwaar vuurwerk en vreugdevuur in Moerkapelle

In Moerkapelle was overlast door zwaar vuurwerk. Rond middernacht ging een groep van 70 tot 100 jongeren de straat op. Rond 03:15 uur werd een geïmproviseerd vreugdevuur op de kruising met de Oranjestraat / Julianastraat aangestoken. In verband met de veiligheid van omwonenden besloten politie en brandweer dat het vuur zo snel mogelijk geblust moest worden. Ook hier werd de ME uit voorzorg om assistentie gevraagd. Gelukkig leidde het blussen van het vuur niet tot ongeregeldheden en was er geen actie nodig. De nacht is verder rustig verlopen. 

Veiligheidsregio

Volgens de veiligheidsregio heeft de brandweer in Zuidplas rond de jaarwisseling 6 meldingen ontvangen. Eén daarvan was een grote brand bij een paardenstal. De andere meldingen betroffen kleine branden. Tijdens de vorige jaarwisseling kreeg de brandweer twee meldingen. Ook de politie had het in Zuidplas drukker. De politie kreeg 6 meldingen gerelateerd aan de jaarwisseling.  Tijdens de vorige jaarwisseling waren dit er 4.

Reactie burgemeester Weber

“Laat ik vooropstellen dat ik trots ben op het grootste gedeelte van onze inwoners” 

“De meesten hebben het nieuwe jaar vooral thuis feestelijk ingeleid. Dat moet ook gezegd worden. Het is een kleine groep die voor veel overlast heeft gezorgd. Ik ben ook blij dat een deel van de groep die zich misdroeg in Moordrecht, door de politie is geïdentificeerd. Wat er vernield is wordt de komende dagen geïnventariseerd en we bekijken of we de schade op de daders kunnen verhalen. Waar ik me vooral zorgen over maak is de jonge leeftijd van de jongeren. Daar gaan we iets mee doen. Ik ben wel blij dat er verder geen persoonlijk ongelukken zijn gebeurd. Al met al ben ik redelijk tevreden over de wijze waarop de jaarwisseling in Zuidplas is gevierd.”

Advertentie