8.5 C
New York
dinsdag 16 augustus 2022

Sloop eerste deel jaren 50 wijk Moordrecht kan bijna beginnen

Met alle dichtgetimmerde ramen ziet het woonblok aan de Sluislaan tegenover de Smidse in Moordrecht er troosteloos uit. De sloop van het blok begint over enkele maanden. Woningbouwvereniging Mozaïek Wonen gaat hier nieuwe huurwoningen terugbouwen. Later volgen de andere blokken van de ‘jaren 50 wijk’.

Nieuwbouw

De jaren 50 wijk ligt grofweg in het gebied tussen de Koningin Julianastraat, winkelcentrum de Smidse en het Drost IJsermanpark. Woningbouwvereniging Mozaïek Wonen gaat een groot deel van de wijk slopen om er zo’n 185 nieuwe woningen te bouwen. Zij bouwt daar nieuwe gasloze huurwoningen die voldoen aan de duurzame eisen uit het bouwbesluit. Dat levert een bijdrage aan de duurzaamheid van de sociale woningvoorraad in Moordrecht. Alle appartementen worden levensloopbestendig en ook zijn er liften aanwezig. In de eerste fase pakt Mozaïek het blok tussen de Sluislaan en de Schielandstraat aan.

Huurders 

De laatste drie huurders in dit blok verlaten deze maand hun huis. Ook de tijdelijke bewoners, die er anti-kraak woonden, zijn al weg. De meeste huurders wonen nu in een andere huurwoning in Moordrecht of Gouda en de meerderheid heeft aangegeven terug te willen komen naar de nieuwe woningen in de wijk. Of zij ook daadwerkelijk terug gaan, hangt af van de situatie en voorkeur op dat moment.

Sloop en nieuwbouw

Als de laatste bewoners eind deze maand vertrekken, start de voorbereiding voor de sloop. Dit bestaat uit asbestonderzoek, het weghalen van nutsleidingen en het plaats van bouwhekken. Daarna start de daadwerkelijke sloop van dit blok. Mozaïek Wonen let in deze periode goed op de sociale veiligheid in de wijk. Een beveiliger houdt extra toezicht op de dichtgetimmerde woningen. De woningbouwvereniging hoopt voor het einde van dit jaar te kunnen starten met de nieuwbouw. Dat is afhankelijk van de snelheid van de vergunningsprocedure. Dit jaar zal zij ook nog een aantal informatieavonden organiseren voor bewoners, omwonenden en belangstellenden.

Doorgezakt huis

Een van de huurwoningen aan de Julianastraat is jaren geleden door verzakking al onbewoonbaar verklaard. Ook andere woningen in dit blok hadden last van verzakkingen. Dit komt waarschijnlijk door de sloot en de sluis die hier vroeger aanwezig waren. Op de foto is goed te zien dat het dak doorgezakt is.

 

Advertentie