8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Plakoorlog verkiezingsposters verleden tijd in Zuidplas

De plakoorlog van verkiezingsposters is verleden tijd in de gemeente Zuidplas. Bij iedere verkiezing was het een gedoe en werden posters van andere partijen ‘aangepast’ of overgeplakt. De gemeente Zuidplas heeft de partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 gevraagd om de poster digitaal aan te leveren.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er frames zijn besteld en dat de aangeleverde posters als een banner worden afgedrukt en opgehangen. De frames zijn herbruikbaar voor volgende verkiezingen en kosten eenmalig 4.600 euro. De banners kosten 50 euro per locatie. Vooralsnog gaat Zuidplas op 10 locaties dit alternatief voor de stalen borden plaatsen

In maart 2021 diende raadslid Pouwels (toen VVD nu PvdA/Groenlinks) een motie in en na behandeling ging deze de spreekwoordelijke tas weer in. Het presidium van de gemeenteraad ging er over nadenken en daaruit kwam dit idee. Ze was verrast door deze plotselinge draai: “Heel goed dat gemeente bereid is gebleken om over een representatief en duurzamer, tijdens een pandemie hygienischer alternatief voor de verkiezingsborden te overwegen. Jammer dat we als raad achteraf pas hierover horen en nu met vragen over de mandaat en budget hiervoor, achterblijven.”

Dat het niet in de gemeenteraad is besproken is een verbazing voor Frans Klovert (D66): “Het onderwerp is nauwelijks een reactie waard, maar de handelwijze is wel weer heel bijzonder. De gemeenteraad vraagt om alternatieven voor het plakken van verkiezingsposters en krijgt direct een nieuwe werkwijze opgelegd. Op zich een prima oplossing, maar dat was de vraag niet. Voelt een beetje of ik een leverancier vraag om een milieuvriendelijk alternatief voor mijn grasmaaier en ik kom thuis en er staat een koe in mijn tuin. Misschien een goede oplossing, maar daar had ik dan graag zelf over besloten“.

Jan Baas (SP) is misschien wel de meesterplakker, in Zuidplas in zijn 26 jaar SP heeft hij al menig poster geplakt en zal het wel gaan missen: “Alhoewel het wel meer tijd geeft voor andere taken in de campagne. Ik ben echt benieuwd wat deze nieuwe methode onze gemeente gaat kosten. Ik vraag mij wel af welke invloed de vragen in maart 2021 van raadsleden Rodenburg en Pouwels op deze keuze hebben gehad“.

Wie liever een digitale poster wil plaatsen kan altijd kiezen voor een betaalbare plek op de site van Gouwe IJssel Nieuws.

 

Advertentie